in

NOVIGRAD: Svečano otvoreno spomen obilježje poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima

Foto Tanja Kocijančić

Malom svečanošću obilježeno je danas postavljanje spomen-obilježja poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u novigradskoj ulici Domovinskih žrtava. Pozivu na svečanost odazvali su se ovdašnji članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata – UHBDR 154., HVIDRA Umag i Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade, Udruge antifašista Bujštine, gradske vijećnice i vijećnici, zamjenica gradonačelnika Vivijana Fakin te drugi uzvanici i građani.

Obraćajući se skupu gradonačelnik Anteo Milos zahvalio je članovima braniteljskih udruga s ovoga područja s kojima Grad Novigrad, kako je naglasio, ima odličnu suradnju, koja je među ostalim rezultirala i postavljanjem ovog spomen-obilježja. Zahvalio je i gradskim vijećnicima koji su podržali prijedlog kolege vijećnika Mate Gavrića, ujedno i člana udruge UHBDR 154, za postavljanjem spomen-ploče. „Odajemo ovime počast svim braniteljima koji su poginuli u Domovinskom ratu, ali neka ovo bude i naš zalog za bolju budućnost, za koju su se naši hrvatski branitelji i borili. Posveta je ovo svim braniteljima, a posebno onima koji su dali svoje živote“, naglasio je Milos.

U ime branitelja obratio se tom prigodom Mato Gavrić: „U ime hrvatskih branitelja Domovinskog rata i svoje osobno ime želim zahvaliti našem gradonačelniku, predsjedniku i svim vijećnicama i vijećnicima Gradskog vijeća, koji su jednoglasno prihvatili našu inicijativu za podizanje i uređenje spomen-obilježja žrtvama rata te poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. Uređenje ovog spomen obilježja pokazatelj je da naša lokalna vlast, naša životna zajednica, poštuje i cijeni doprinos hrvatskih branitelja u obrani Hrvatske. Mi, hrvatski branitelji i svi ljudi dobre volje, dobili smo mjesto gdje možemo zapaliti svijeću, odati počast i prisjetiti se poginulih i preminulih hrvatskih branitelja“, istaknuo je Gavrić.

Izvor Grad Novigrad

Španjolska kraljica nosi Barbanski rancin. Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL

Španjolska kraljica Letizia s ponosom nosi “Barbanske rančine”

Funtana za žrtve Vukovara i Škabrnje - Foto Tanja Kocijančić

FUNTANJANI zapalili svijeće i molili za žrtve Vukovara i Škabrnje