in

Amin iz Egipta došao raditi u Poreč pa otkrio pravu istinu o plaćama i smještaju u Istri

Strani radnik na gradilistu, ilustracija. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sve je više stranih radnika u Hrvatskoj, a mnogi od njih žive u neljudskim uvjetima. Nedavno je tako Hrvatsku šokirala priča o jednom stanu u Zagrebu u kojeg je poslodavac ugurao čak 80 Nepalaca.

Slijedom te i sličnih priča ekipa televizije N1 je otišla u Poreč gdje se gradi novi smještajni objekt na čijoj izradi rade uglavnom stranci. Među radnicima je i Amin koji je u Hrvatsku prije godinu dana stigao iz Egipta gdje je radio kao turistički vodič. Danas mjesto turističkih tura, vodi sunarodnjake na gradilištu istarske tvrtke u kojoj je zaposlen.

“Radim kao prevoditelj i nadzirem gradilište. Odgovoran sam za sve egipatske radnike ovdje na gradilištu. Također, zajedno s voditeljima gradilišta Goranom i Draganom odgovoran sam za izvedbu radova”, rekao je Amin.

Amin je samo jedan od oko 25 tisuća stranih radnika zaposlenih u Istri. U sektoru građevine, prema podacima istarske policije, radi njih gotovo šest tisuća. “Živim u Pazinskim Novakima u velikoj vili. Imam vlastitu sobu, a kuću dijelim s nekoliko bosansko-hercegovačkih i egipatskih radnika”, poručuje Amin i dodaje kako je zadovoljan smještajem.

Zadovoljan je i plaćom. Puno je bolja u odnosu na onu u njegovoj domovini. “Zadovoljan sam jer sve što smo dogovorili u početku je ispoštovano. Sve što je dogovoreno po pitanju plaće je realizirano. Direktor je razuman i pošten po pitanju novca.”

U istarskoj tvrtki u kojoj je on zaposlen ima pedesetak stranih radnika. najviše iz Egipta, a ima ih dosta još iz Bosne, Kosova, Sjeverne Makedonije i Nepala.

Ipak, najveći je broj stranih radnika u Istri zaposlen u ugostiteljstvu i turizmu. U uslužnim djelatnostima radi više od 12 tisuća stranaca. Pristojne plaće, osiguran smještaj i topli obrok privukli su na istarski poluotok i Pemu iz Nepala.

“Ne planiram otići u drugu državu. Ovo je lijepo mjesto za rad i zarađujem puno novca”, poručuje Pema. U Istri je gotovo tri tisuće Nepalaca. Problema s izdavanjem potrebnih dokumenata nije imala. “Malih je problema bilo… Skupo je iz Nepala doći u Hrvatsku. Treba imati viška novca”, objašnjava Pema.

Poslodavci s kojima je N1 razgovarao su složni. Stranac ne znači nužno – jeftin radnik.

Voditeljica kampa Federica Ukušić Rovina hvali strane radnike da su marljivi. “Rade i više nego domaći radnici tako da su im plaće u skladu s time. Plaće su im dostojne jako dobrog i luksuznog života”, rekla je Ukušić Rovina.

Cijeli članak i reportažu na televiziji N1 pogledajte OVDJE .

tar

Za vikend u Taru enduro i motocross događaj – Dolaze motociklisti iz četiri države

lopov provlnik foto mup policija

Policija će u Kašteliru savjetovati građane o samozaštiti i kako zaštititi noniće