in

BIZNIS BEZ KONTROLE: Uzgajivači pasa u Hrvatskoj za samo deset dana ‘okrenu’ više od sedam milijuna kuna

FOTO: Pixabay.com

Na prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana zaradi se i više od sedam milijuna kuna, upozoravaju iz udruge Prijatelja životinja. Naime, prema njihovim riječima, ova vrsta poslovanja, iako legalna, kod nas se vrši bez ikakve kontrole i plaćanja poreza, objavio je portal Novac.hr.

– Aktualna vijest o kažnjavanju bake koja je pekla rakiju bez dobivene dozvole, i njoj sličnih, sablažnjava, osobito kada se usporedi s tržištem prodaje pasa koje je bez kontrole, bez plaćanja ikakvog poreza, a riječ je o neusporedivo većem obrtanju novca od rakije. Pritom je riječ o živim bićima i posljedice uzgoja izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih. Uzgajivači najčešće imaju po dva legla godišnje do po deset pasa, a cijena jednog šteneta nerijetko se penje i do 2500 eura. Zar prepuna skloništa zbog ljudske neodgovornosti nisu dovoljan razlog da se uzgoj potencijalnih neželjenih životinja oporezuje? Ne bi li, već sama po sebi neljudska, trgovina živim bićima trebala biti pod strogom kontrolom – pitaju se Prijatelji životinja.

Prema podacima udruge, Osječko-baranjska županija je na petom mjestu u Hrvatskoj po zaradi od prodaje štenaca. U toj županiji pojedinci od ove djelatnosti godišnje zarade i više od pola milijuna kuna.

– Unatoč zakonskoj odredbi o obveznoj registraciji svih uzgajivača, tržište prodaje pasa u Hrvatskoj posluje bez ikakve kontrole i poreza, daleko od inspekcije i kažnjavanja. Da je baka, umjesto pečenja rakije, uzgajala i prodavala pse, uz daleko veću zaradu, nitko ju ništa ne bi niti pitao, a kamoli da bi platila ikakva davanja, ističe pravnica udruge Prijatelji životinja, Ivana Lunka.

Uz to, iz udruge su istaknuli i sajam u Benkovcu na kojem se već godinama tolerira prodaja vidno zapuštenih, pothranjenih i bolesnih pasa, objavio je Novac.hr.

– Ovo je samo jedan u nizu primjera koji pokazuje katastrofalno stanje u Hrvatskoj kada je riječ o trgovini psima. Iznos koji uzgajivači pasa mogu uprihoditi za deset dana omogućio bi godišnje funkcioniranje nekoliko skloništa za napuštene životinje! – ističe  Lunka

Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja, koju čini više od 40 udruga za zaštitu životinja, upozorava kako u Hrvatskoj s jedne strane cvjeta neregistrirana prodaja pasa, dok s druge pak strane udruge za zaštitu životinja i pojedinci ulažu goleme napore u zbrinjavanju na tisuće napuštenih pasa.

Iz udruge smatraju da se sav uzgoj pasa i drugih kućnih životinja treba hitno staviti pod kontrolu. Potrebno je oporezivati svaku trgovinu živim bićima te uspostaviti konkretan i djelotvoran nadzor i kažnjavanje svakoga tko se ne drži pravila, piše portal Novac.hr.

SVE I SVAŠTA NA METI LOPOVA: Otuđen kemijski WC

SA(N)JAM KNJIGE PULA: Potpisan sponzorski sporazum koji će i iduće tri godine jamčiti održavanje sajma