in

BUJE GRADI POS – Vižintin: Mladima želimo pomoći da dođu do vlastitog doma

Foto TZ Buje

Ideja da se sugrađanima, posebice mladim obiteljima, na razne načine pomogne u gradnji vlastitog doma u Bujama se sve više konkretizira. O tome je već raspravljalo i Gradsko vijeće, donesene su potrebne odluke i pokrenuta administrativna procedura koja prati takve poslove, a dio tih odluka već je na propisanoj javnoj raspravi, odnosno savjetovanju s javnošću.

Fabrizio Vižintin – Foto IDS

Sredinom rujna veći dio potrebnih odluka će se opet naći na sjednici Gradskog vijeća, a zatim slijede javni pozivi, sagledavanje interesa i nastavak procedure. Temelj svih aktivnosti je omogućavanje prodaje starih i ruševnih kuća u starogradskoj jezgri uz daleko povoljnije uvjete nego do sada. Gradsko vijeće će, uz donošenje ostalih dokumenata, utvrditi popis kuća u vlasništvu Grada koje bi bile izložene prodaji prema povoljnjim uvjetima i novim pravilima koja se utvrđuju. Zatim slijedi i natječaj za kupnju takvih kuća, čime će biti utvrđena procedura postupka kupnje i financijski uvjeti.

– Prema sadašnjem prijedlogu, građanima koji budu po javnom natječaju dobili takve kuće i s Gradom potpisali ugovor, omogućit će se poček otplate za četiri godine, uz obavezu da u četiri godine urede takvu kuću za stanovanje. Kao financijska povoljnost predlažemo da se jedna trećina ulaganja odbija od kupoprodajne cijene objekta. Na primjer, ako je stara kuća procijenjena na 200.000 kuna, a budući vlasnik uložio 500.000 kuna da bi kuću doveo u red, trećina to 500.000, što je oko 165.000 kuna priznaje se kao popust za koji se umanjuje početna cijena., tako da će za tu kuću novi vlasnik platiti samo 35.000 kuna. U slučaju da trećina ulaganja prelazi procijenjenu vrijednost kuće, onda će novi vlasnik biti dužan platiti 10 posto od procijenjene vrijednosti, primjerom je dijelova programa na sjednici Gradskog vijeća predstavio gradonačelnik Fabrizio Vižintin.

Pored toga, novi vlasnik je dužan u roku od četiri godine od upisa prava vlasništva prijaviti prebivalište na adresi nekretnine koja je bila predmet prodaje, te zadržati prebivalište neprekidno sljedećih 10 godina bez promjene. U roku od četiri godine prebivalište moraju prijaviti i članovi njegove obitelji. Prodaja nekretnina u starogradskoj jezgri po povoljnim uvjetima, uz pomoć mladim sugrađanima, predstavlja i dodatni poticaj revitalizaciji tog dijela grada koji je djelomično obnovljen, ali u njemu još puno ruševina ili ruševnih zgrada koje su u takvom stanju i zbog neriješenih vlasničkih odnosa.

Drugi dio programa poticaja stanovanja na području Buja odnosi se na dobivanje prava građenja na građevinskim parcelama u vlasništvu Grada Buje. To znači da se onaj tko dobije takvu parcelu na natječaju u zemljišne knjige se upisuje kao fiktivni vlasnik, ali je ne može otkupiti, nego plaća godišnju naknadu. Popis takvih parcela utvrdit će se posebnom odlukom Gradskog vijeća, a osnivanje prava građenja bilo bi na 99 godina.

– Naš je prijedlog da se za godišnju naknadu u prve četiri godine daje popust od 90 posto, sljedeće četiri godine popust od 80 posto, a na ono što ostaje do 30 godina popust od 70 posto. Tek nakon tog razdoblja korisnik nekretnine, odnosno parcele plaća punu naknadu, tako da mu rasterećujemo cijenu gradnje. Naravno da će se svi uvjeti razraditi konačnom odlukom, dodaje gradonačelnik Vižintin.

Odluke koje reguliraju taj program poticaja za gradnju kuća i kupnju parcela trenutno su na javnoj raspravi, konačnu odluku donosi Gradsko vijeće koje će utvrditi i sve kriterije u pogledu prvenstva za kupnju nekretnina ili prava građenja (boravište, školska sprema, broj članova obitelji, zaposlenje itd.). Ustanovljene su potrebne komisije, procedura je pokrenuta i ima svoj tijek. Svi se slažu da je dobro da se krenulo s takvom idejom koja će doprinijeti rješavanju stambenog pitanja mnogim obiteljima, ali i revitalizaciji starogradske jezgre Buja.

Treći korak ka pomaganju mlađim sugrađanima da steknu prvu nekretninu uz povoljnije uvjete je uključivanje Grada Buje u sustav programa društveno poticane stanogradnje pod okriljem državne Agencije za promet i nekretnina. U pripremi je propisana odluka o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva za kupnju POS stanova, a o prijedlogu te odluke također traje javna rasprava do 15. rujna. Nakon toga slijedi javni poziv za zainteresirane za kupnju novih stanova po tom programu.

Na temelju utvrđenih odluka, Grad će provesti javni natječaj za formiranje liste reda prvenstva za kupnju stana prema utvrđenim kriterijIma, što će biti pokazatelj stvarnog interesa za pokretanje cijelog programa po kojemu se postiže niža cijena stana od stvarne tržišne. U bujskom primjeru, Grad daje parcelu besplatno, plaća priključak na kanalizaciju, vodu, struju i telekomunikacije, Grad ne naplaćuje komunalni doprinos, čime se postiže oko 30 posto niža cijena gradnje. Prednost je i što APN ima povoljne ugovore s bankama za kredite, a hipoteka može biti i stan koji se otplaćuje. O svemu tome će potencijalni korisnici biti na vrijeme i detaljno informirani.

Prema sadašnjim idejama jedna stambena zgrada s takvim stanovima bi se gradila na Stanici, na prostoru preko puta Bifixa ili kod stare vage blizu groblja, što treba urediti potrebnim urbanističkim odlukama i drugim aktima, priopćeno je iz IDS-a.

korona covid ilustracija

Istra – U srijedu sedam novozaraženih

U čast 100. obljetnici LABINSKE REPUBLIKE postavljena skulptura Dimnjak Siniše Majkusa