in

U čast 100. obljetnici LABINSKE REPUBLIKE postavljena skulptura Dimnjak Siniše Majkusa

Skulptura Dimnjak Siniše Majkusa

Završetak drugog tjedna 43. Mediteranskog kiparskog simpozija obilježilo je postavljanje skulpture Dimnjak autora Siniše Majkusa na Krvovu placu u naselju Vinež.

Skulptura Dimnjak Siniše Majkusa

Skulptura Dimnjak Siniše Majkusa 18. je dislocirana skulptura nastala u sklopu ove značajne likovne manifestacije te nastavlja slijed postavljenih objekata u javnim prostorima Labinštine, Pazina, Zagreba, Iloka, Vukovara i Kune. Skulptura Siniše Majkusa bit će smještena na Krvovoj placi u prigradskom labinskom mjestu Vinež za koju je i osmišljena. Na tom je trgu prije sto godina započeo štrajk rudara poznat pod nazivom Labinska republika, kada se tamo 2.3.2021. okupilo  oko šesto rudara u znak prosvjeda protiv fašista i vlasnika rudnika, koji su u Pazinu zlostavljali njihova sindikalnoga vođu Giovannija Pipana. Povodom ovog jubileja Krvova placa je obnovljena i postala je novo uređenim urbanističkim prostorom kojem je Majkus svoju skulpturu u potpunosti prilagodio, a njegova  umjetnička reinterpretacija rudarskog dimnjaka bez sumnje posjeduje i spomenička svojstva. Sama skulptura visoka je sedam metara od čega je visina kamenog djela 5,6 m, a žičane konstrukcije 1,5 metra. Ornamentalna forma satkana od varene žice (tipična za stvaralaštvo Siniše Majkusa), gornja je trećina skulpture, odnosno njen vrh ili finalni dio, što svojim gabaritima logično slijedi postupno ukošenje dvotrećinskog kamenog stupa koji se može tumačiti i kao njezin postament.

Skulptura Dimnjak, Siniše Majkusa

Majkus je ovom minimalističkom javnom plastikom inventivno reinterpretirao dimnjak rudnika (toplane), a postupnim sužavanjem forme prema vrhu i kontrastiranjem materijala postigao dinamiku postupnog i laganog vertikalnog kretanja. ” – Mladen Lučić, iz predgovora katalogu.

Udruga Mediteranski kiparski simpozij na taj je način obilježila 100 obljetnicu Labinske republike nastavljajući tako niz koji je započet davne 1970. kada su u susret 50 obljetnici Labinske republike na 1. Simpoziju stvorene skulpture Ivana Kožarića, Milene Lah i Antonia Paradisa koje i danas stoje na sjevernoj i južnoj granici povijesne Labinske republike, dok je ona Antonia Paradisa smještena u Parku skulptura Dubrova.

Zahvaljuju trgovačkom društvu 1. Maj, JVP-u Labin, Trgometalu te Marketu Đeni na pomoći oko postavljanja skulpture na njenju trajnu lokaciju.

Mediteranski kiparski simpozij ove se godine u Parku skulptura Dubrova održava od 24. srpnja do 14. kolovoza 2021. Hrvatski kipari Eros Čakić, Siniša Majkus i Mirko Zrinščak stvarati će svoje skulpture kroz tri tjedna u Parku skulptura Dubrova kraj Labina.

Program 43. Mediteranskog kiparskog simpozija sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija Odjel za kulturu i zavičajnost, Grad Labin, Općina Sveta Nedelja, Grad Pula, TZ Labin, TZ Općine Sveta Nedelja, a glavni sponzor programa je Hrvatska elektroprivreda d.d. uz glavnog donatora materijala tvrtka Kamen d.d. iz Pazina. Udruga Mediteranski kiparski simpozij korisnik je Institucionalne podrške za razvoj I/ili stabilizaciju udruge Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Skulptura Dimnjak i Siniša Majkus

BUJE GRADI POS – Vižintin: Mladima želimo pomoći da dođu do vlastitog doma

ZVIJEZDE NAD POREČOM: U subotu promatranje teleskopom zvjezdanog ljetnog neba