in

BUJE: Započela izgradnja rotora od 4,3 milijuna kuna. Za promet zatvorena cesta prema Kaštelu

Buje - Foto Sanja Bosnić

Piše Sanja Bosnić

Veliki investicijski prometni zahvati diljem Istre se nastavljaju. Danas je u Bujama svečano inauguriran početak izgradnje rotora na raskrižju državne ceste oznake DC200 i županijske ceste oznake ŽC5209 u Bujama, na dijelu koji vodi prema Kaštelu i skreće prema Momjanu. Ceremoniji su prisustvovali Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Silvana Sorić, rukovoditeljica Poslovne jedinice Rijeka Hrvatskih cesta, Anton Kliman, saborski zastupnik HDZ-a iz Istre, Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja i ostali predstavnici investitora, izvođača i lokalne samouprave.

Buje - Foto Sanja Bosnić
Buje – Foto Sanja Bosnić

-Radove  u vrijednosti 4,3 milijuna kuna izvodit će tvrtka Cesta d.o.o. Pula pod nadzorom tvrtke Učka-konzalting d.o.o. radovi će se odvijati temeljem sklopljenog sporazuma između Hrvatskih cesta ŽUC-a Istarske županije i Grada Buje, s rokom izvođenja od pet mjeseci. Projekt uključuje i postavljanje javne rasvjete koju će kasnije održavati Grad Buje. Cilj projekta je povećanje sigurnosti prometa za sve sudionike u prometu te bolja prometna protočnost, poglavito u ljetnim mjesecima, istaknuo je uvodno Škorić dodavši da je to tek jedan u nizu projekta kojega Hrvatske ceste nastavljaju realizirati nakon turističke sezone u Istri. 

Buje - Foto Sanja Bosnić rotor
Buje – Foto Sanja Bosnić

Poslije Buja, na redu su investicijski zahvati u Kanfanaru, Labinu i Puli. Gradonačelnik Vižintin je istaknuo da se radi o projektu od osobitog značaja za sve vozače grada, kao i ostale, jer se ovo raskrižje do sada pokazalo vrlo opasnom točkom prometovanja, navodeći neke prometne nesreće, pa čak i svoje osobno iskustvo.

-Dovršenjem radova riješit će se jedan veliki problem sigurnije vožnje na ovoj dionici ceste, zaključio je Vižintin. U vrijeme izvođenja radova na rotoru, cesta će za promet biti otvarana naizmjenično i u određeno vrijeme kroz određeni trak, napomenula je direktorica Sorić, apelirajući na oprezno upravljanje vozilima i eventualno korištenje alternativnog pravca. 

Sanja Bosnić

Buje - Foto Sanja Bosnić
Buje – Foto Sanja Bosnić

Obilazni pravci

Hrvatske ceste izvijestile su sudionike da će u razdoblju od 20. runa do 23. prosinca 2022. biti na snazi privremena regulacija prometa na području raskrižja državne ceste oznake DC200 i županijske ceste oznake ŽC5209 u Bujama.

Zbog dinamike izvođenja radova izvođač će radove izvoditi u više faza. U prvoj fazi (Faza 1) predviđeno je zatvaranje dijela županijske ceste ŽC5209 za sav promet osim vozila gradilišta, od raskrižja s državnom cestom DC200 do raskrižja sa županijskom cestom ŽC5007 (Momjanska ulica) prema Kremenju. Obilazni pravac, u oba smjera, osiguran je preko Plovanije i Kaštela, državnom cestom DC200, DC510 i županijskom cestom ŽC5209. Obilazni pravac za vozila do tri tone je lokalnom cestom LC50012 (Kremenje-Kaštel-Plovanija).

Za potrebe reciklažnog dvorišta i skladišta Brolex privremeno se otvara raskrižje Županijske ceste ŽC5007 (Buje – Kremenje) i nerazvrstane ceste NC kako bi se trenutno slijepa ulica u zoni gradilišta zatvorila za sav promet. Dio faze 1 su radovi na uklopu Klesarske ulice, kao priprema za slijedeću fazu (Faza 2) privremene regulacije prometa.

Buje - Foto Sanja Bosnić
Buje – Foto Sanja Bosnić
Buje - Foto Sanja Bosnić
Buje – Foto Sanja Bosnić
Buje - Foto Sanja Bosnić
Buje – Foto Sanja Bosnić
Buje - Foto Sanja Bosnić
Buje – Foto Sanja Bosnić

Kreće sanacija mosta na Dragonji - granični prijelaz Kaštel - Foto Sanja Bosnić

Na graničnom prijelazu KAŠTEL: Konačno kreće obnova mosta na Dragonji koju financiraju Hrvatska i Slovenija

policija pješački prijelaz prometni policajac

Najava prometne akcije u cilju zaštite pješaka