in

Na graničnom prijelazu KAŠTEL: Konačno kreće obnova mosta na Dragonji koju financiraju Hrvatska i Slovenija

Kreće sanacija mosta na Dragonji - granični prijelaz Kaštel - Foto Sanja Bosnić

Piše Sanja Bosnić

Kreće sanacija mosta na Dragonji - granični prijelaz Kaštel - Foto Sanja Bosnić
Kreće sanacija mosta na Dragonji – granični prijelaz Kaštel – Foto Sanja Bosnić

Dugoočekivana rekonstrukcija mosta na rijeci Dragonji, na graničnom prijelazu Kaštel (HR) na državnoj cesti oznake DC510 i Dragonja (SLO) na G1-11/1062.  započinje s radovima! Danas je svečano uvedena u posao tvrtka Sitolor d.o.o., odabrana kao izvođač radova od strane investitora Hrvatskih cesta i Direkcije za infrastrukturo Republike Slovenije na projektu. Svečanosti su prisustvovali Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Silvana Sorić, rukovoditeljica PJ Rijeka Hrvatskih cesta, Igor Petrović projektant i nadzorni izvršitelj s hrvatske strane, Bojan Tičar, izvršitelj dužnosti direktora za infrastrukturu Slovenije, Anton Kliman, saborski zastupnik HDZ-a, Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja, Robert Boban Paulović, pomoćnik načelnika PP Umaga zaduženog za granični prijelaz te njegov kolega sa slovenske strane Loris Čendak, te ostali predstavnici investitora, izvođača i lokalne samouprave.

Kreće sanacija mosta na Dragonji - granični prijelaz Kaštel - Foto Sanja Bosnić
Kreće sanacija mosta na Dragonji – granični prijelaz Kaštel – Foto Sanja Bosnić

Sigurnije i brže prometovanje

Škorić je u svom uvodnom obraćanju istaknuo da se radi o iznimno važnom strateškom projektu kojim će s riješiti sigurnije prometovanje, ali postići i vizualni izgled kakav Hrvatska zaslužuje prilikom ulaska brojnih gostiju sa slovenske granice. Naime, tu se vidi prvo lice Hrvatske s kojim se susreću turisti pri dolasku u posjet.

-Uspjeli smo dogovoriti sanaciju derutnog mosta prošle godine u travnju potpisivanjem sporazuma sa slovenskom Direkcijom za infrastrukturo. Nakon toga su Hrvatske ceste i Direkcija slijedom postupka javne nabave sklopile s tvrtkom Sitolor ugovor o izvođenju radova u vrijednosti od 1.971.723,50 kuna, u omjeru financiranja pola-pola, te rokom izvođenja od četiri mjeseca od dana uvođenja u posao. Nadzor nad radovima s hrvatske strane obavljat će nadzorna služba iz tvrtke Bauexpert d.o.o. Rijeka, pojasnio je Škorić, a kolegica iz tvrtke Sorić naglasila da bi se od Uskrsa sljedeće godine prometovanje, kako putničkih, a tako i teretnih vozila trebalo odvijati elegantnije i brže.

Zamolili su pritom vozače za strpljenje pri prelasku granice dok se budu izvodili radovi.

Kreće sanacija mosta na Dragonji - granični prijelaz Kaštel - Foto Sanja Bosnić
Kreće sanacija mosta na Dragonji – granični prijelaz Kaštel – Foto Sanja Bosnić

Direktor Tičar iz slovenske Direkcije istaknuo je istoznačnu važnost ovog projekta za obje države, a gradonačelnik Buja Vižintin pohvalio je Vladu Andreja Plenkovića koja je još u 2018. godini prepoznala potrebu rekonstruiranja mosta i dijela ceste, sagrađenog 1969. godine, napomenuvši da će se osim sigurnijeg i protočnijeg prometovanja stranih putničkih vozila i kamiona olakšati i osigurati bolji promet dnevnih migranata koji prelaze hrvatsku i slovensku granicu iz osobnih razloga.

Zastupnik Kliman izrazio je svoje veselje prema svakoj novoj investiciji u Istri pokrenutoj iz institucija RH, čime potvrđuju u Zagrebu da shvaćaju probleme Istrana pa tako i Bujštine.

-Međutim, ne smijemo izgubiti iz vida još jedan ključni moment. Prometni čepovi se neće više ponavljati, poglavito zbog ulaska Hrvatske u Schengen. Iako će ova cesta ostati usko grlo, kolone će zasigurno biti manje, a do skore realizacije novoga mosta kad će gužva pasti u zaborav, ovom sanacijom i novim tehničkim uvjetima na postojećem mostu osigurat ćemo veću sigurnost prometovanja nego do sada, zaključio je Kliman, referirajući se na svoju izjavu da je prošle godine u travnju, prilikom potpisivanja sporazuma o rekonstrukciji staroga mosta, između resornih ministarstva Republike Slovenije i Hrvatske potpisan i sporazum o izgradnji novoga mosta, ali još nije definirano u kojem roku.

Tekst i foto Sanja BOSNIĆ

Robert Boban Paulović i Loris Čendak - Foto Sanja Bosnić kaštel most
Robert Boban Paulović i Loris Čendak – Foto Sanja Bosnić

Foto Tanja Kocijančić

VELIKA INVESTICIJA: Potpisan ugovor za obnovu pročelja porečkog muzeja vrijedan 5,5 milijuna kuna

Buje - Foto Sanja Bosnić

BUJE: Započela izgradnja rotora od 4,3 milijuna kuna. Za promet zatvorena cesta prema Kaštelu