in

Čelnici istarski obrtnika u studijskom posjetu Komore regija Friuli-Venezia Giulia i Veneto

Foto Obrtnička komora Istarske županije

U utorak, 20. lipnja 2023., u sklopu projekta „NORDEST – sistema per l’ internazionalizzazione“, u Italiji je održano studijsko putovanje predstavnika Obrtničke komore Istarske županije i Ceha ugostitelja Komore. Cilj posjeta bila je razmjena iskustava u razvoju održivog turizma, te vidjeti koji su alati razvijeni u Italiji kako bi se turistički razvoj uskladio s poslovanjem ostalih grana gospodarstva i s potrebama stanovništva.

U jutarnjim satima, delegacija je primljena od strane Veronice Pertot, predstavnice PromoTurismoFVG, zadužene za strategiju, razvojne operacije i turizam Autonomne regije Friuli – Venezia – Giulia. Nakon kratke posjete nekim od značajnijih atrakcija Trsta, razgovaralo se o strategiji razvoja turizma i rebrandingu tog grada, koji je u posljednjim desetljećima u potpunosti promijenio svoj, nekad gotovo u potpunosti trgovački image i okrenuo se turizmu, s posebnim naglaskom na kulturni turizam i tradiciju.

U popodnevnim satima, delegacija je stigla u sjedište Regije Veneto u Veneciji, gdje su je primili Mauro Giovanni Viti, direktor Direkcije za turizam, Stefan Marchioro iz Odjela za teritorijalne projekte i governance u Direkciji, te Mauro Stefani, voditelj Odjela za vođenje programa promocije i inicijative valorizacije teritorije u Direkciji gospodarske promocije i marketinga teritorije.

S obzirom na sličnu problematiku, talijanski partneri održali su prezentaciju o radu na upravljanju destinacijom, te rezultate istraživanja Opservatorija za turizam, koji u realnom vremenu prati sve pokazatelje daje mogućnost donošenja odluka s ciljem uklanjanja problema koji se mogu pojaviti: naročito je zanimljivo rješenje kojim je moguće praćenje reakcija gostiju na digitalnim platformama po kategorijama (sobe, hrana, plaže, sanitarije…). Važna tema bio je i „oveurtorism“, odnosno problem infrastrukture koja se teško nosi s brojem gostiju, osobito tijekom sezone.

Regija Veneto razvija rješenje za upravljanje prodajom kapaciteta destinacije, tako da bi se komercijale prodajne  platforme svele na prodaju, a manje utjecale na ostale segmente. Raspravljalo se o iskustvima u Istarskoj županiji, te je najavljen projekt promocije istarske gastronomije na području sjeveroistočne Italije, koja je važno emitivno tržište za istarski turizam.

Aktivnosti projekta nastavljaju se i u srijedu, kad  će tema razgovora biti poslovno povezivanje i regionalizacija lanaca vrijednosti.

Komoru su predstavljali potpredsjednik Andi Vitasović, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Komore Stanislav Briškoski, član Ceha Livio Janko, te tajnik Komore Eros Sorić. Posjetu je koordinirala Luisa Corbeletto iz javne ustanove za potporu poduzetnicima „Finvest“.

Partneri u projektu NORDEST su talijanske regije Friuli – Venezia – Giulia, Veneto i Trento, a pridruženi partneri su Obrtnička komora Istarske županije i Privredna komora Srbije, priopćeno je iz Obrtničke komore Istarske županije.

Grad Poreč

POREČ: Uređena staza od Materade do Sv. Martina

Foto Općina Tar-Vabriga đankarlo žužić arduiono matošević

TAR-VABRIGA: Cvijeće i minuta šutnje za Dan antifašističke borbe