in

Cijene nafte porasle četvrti tjedan zaredom – Poskupljuje li sutra benzin u Hrvatskoj?

Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Ta je vijest potaknula nadu ulagača u skori završetak trgovinskog rata i ukidanje recipročnih carina između dva vodeća svjetska gospodarstva.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer se ulagači nadaju popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i novim poticajnim gospodarskim mjerama, što bi trebalo ojačati potražnju za energentima. Kako će se ovo poskupljenje odraziti na cijene goriva u Hrvatskoj doznat ćemo sutra, objavio je Poslovni.hr.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,8 posto, na 61,54 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto – na 56,52 dolara.

Rast cijena zahvaljuje se dogovoru između Pekinga i Washingtona da će početkom listopada nastaviti pregovore na visokoj razini kako bi riješili trgovinske razmirice. Ta je vijest potaknula nadu ulagača u skori završetak trgovinskog rata i ukidanje recipročnih carina između dva vodeća svjetska gospodarstva.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, što je poremetilo trgovinske tokove i naštetilo rastu cjelokupnog svjetskog gospodarstva.

Podršku cijenama nafte pružili su i solidni pokazatelji iz kineskog i američkog gospodarstva, najvećih svjetskih potrošača sirovina, što je ublažilo strahovanja od slabljenja potražnje.

No, „još se ne možemo otresti zabrinutosti za potražnju”, kaže Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

“U slučaju daljnje eskalacije trgovinskih tenzija, rast potražnje za naftom mogao bi još više oslabiti, što bi zahtijevalo znatno niže cijene nafte”, dodaje Giovanni Staunovo, analitičari iz UBS banke.

Mnogi analitičari smanjili su posljednjih mjeseci procjene rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, no ulagači se nadaju da će nove poticajne mjere američkog Feda, Europske središnje banke (ECB), kao i kineskih vlasti podržati rast najvećih svjetskih gospodarstava, a time i potražnju za ‘crnim zlatom’.

Cijene nafte podržava i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja u suradnji sa skupinom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, ograničava proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno.

Sredinom godine ta je organizacija produljila sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja ožujka iduće godine, a analitičari smatraju da će uskoro morati učiniti i više.

No, dok OPEC smanjuje proizvodnju, u SAD-u se već neko vrijeme proizvodnja kreće na rekordno visokim razinama, što potkopava nastojanja OPEC-a.

Ipak, u posljednje vrijeme i američki proizvođači smanjuju proizvodnju.

Cijeli članak pročitajte na portalu Poslovni.hr.

Nogometaši porečkog Jadrana remizirali s Opatijom

POLICIJA UPOZORAVA VOZAČE: Počinje nova školska godina i akcija ”Poštujte naše znakove”