in

Coworking centar značajno će ojačati gospodarsku sliku Pule

Grad Pula, u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom IDA, kreće u realizaciju strateškog projekta iz područja poduzetništva, Coworking Pula. Za projekt uspostave poduzetničkog centra u Puli na raspolaganju je 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose nešto više od 23 milijuna kuna.

Coworking poduzetnički centar smjestit će se na površini od 1.200 kvadratnih metara, na lokaciji postojeće zgrade Mehanike u centru Pule koja dugi niz godina nije u funkciji, a koja je zahvaljujući odluci Vlade Republike Hrvatske u rujnu 2018. godine darovana Gradu Puli upravo u svrhu osnivanja poduzetničkog centra.

Novi prostor prostirat će se na tri etaže. U prizemlju će poduzetnici u open space okruženju imati priliku razmjenjivati ideje, uspostavljati međusobne suradnje i učiti jedni od drugih. Na drugom katu prevladavat će zatvoreni uredi za poduzetnike kojima je potrebna veća doza privatnosti, dok je posljednji kat predviđen za konferencije, sastanke te networking. Organizacijom edukacija, radionica te, općenito, međusobnom interakcijom u za to prilagođenim uvjetima, omogućit će se razmjena znanja i iskustava te dinamičan protok važnih poslovnih informacija na jednom mjestu.

Prema riječima gradonačelnika Boris Miletića upravo zahvaljujući ovom projektu grad Pula, ali i cjelokupno urbano područje, doživjet će značajan iskorak u razvoju i modernizaciji poduzetničke infrastrukture, u skladu s potrebama današnjice.

– Osim novom infrastrukturom, poticajno okruženje stvorit će se i inovativnim sadržajima koje će poduzetnički centar nuditi, a sve s ciljem jačanja poduzetničke klime i stvaranja mjesta novih vrijednosti za sve naše poduzetnike, naglasio je Miletić dodajući kako je riječ o centru koji će značajno ojačati gospodarsku sliku grada te Pulu staviti na globalnu kartu coworking centara.

Smatra kako ovim projektom Pula još jednom potvrđuje svoju poziciju grada po mjeri poduzetnika i grada u kojem njegovi građani, pokretači lokalnog gospodarstva, imaju mogućnost jačati poduzetničke kompetencije i razvijati svoje ideje na dobrobit cjelokupne zajednice. Gradonačelnik Miletić podsjeća kako je Grad Pula i ove godine u proračunu inicijalno osigurao 1,5 milijuna kuna za poticanje poduzetnika te, u suradnji s Istarskom županijom i IDA-om, dodatnih pola milijuna kuna za novu kreditnu liniju za poduzetnike. Uz spomenute mjere, čiji je cilj i u ovim izazovnim vremenima dodatno poticati poduzetništvo, Grad Pula je pravovremeno donio set mjera solidarnosti za rasterećenje gospodarstva, s kojima se izašlo u susret poduzetnicima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije.

Coworking podrazumijeva važan iskorak i kad je riječ o organizaciji rada pa će budući centar biti otvoren 24/7, a koristit će ga poduzetnici različitih profila – od početnika, freelancera, startupova pa sve do velikih poduzeća, odnosno njihovih predstavnika, kojima će korištenje Coworking centra služiti kao mjesto za okupljanje i stvaranje zajednice na urbanom području, ali i kao prilika za uspostavu suradnje te moguća nova zaposlenja Dodanu vrijednost projektu Coworking Pula predstavljaju i IdeaHUB organizirani ciklusi dodjela potpora, kojima će se poticati generiranje i razvoj novih poduzetničkih pothvata upravo na ovom području.

Navedeni projekt prijavljen je na ITU poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru specifičnog cilja Omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva. Trenutno je u tijeku administrativna provjera te provjera prihvatljivosti troškova pri Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje, a uskoro se očekuje ocjena kvalitete projektnih prijedloga te potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Od ostalih aktivnosti dosad je, uz svu potrebnu dokumentaciju za prijavu projekta, izrađeno idejno rješenje projekta autora Ateliera Brune Juričića, a sljedeći korak je izrada glavnog projekta i ishodovanje građevinske dozvole kako bi se ostvarili svi preduvjeti za gradnju. Završetak realizacije projekta očekuje se do konca 2023 godine.

Izvor: IDS-DDI

Ministarstvo objavilo: Priznatim proizvođačima voća i povrća osigurana financijska potpora

CRO KARTICAMA moći će se plaćati privatni smještaj, turističke agencije te charter tvrtke