in

CRO KARTICAMA moći će se plaćati privatni smještaj, turističke agencije te charter tvrtke

Odlukom Vlade Republike Hrvatske proširene su usluge koje se mogu plaćati Hrvatskom turističkom karticom, odnosno Cro karticom, koje će se izdavati od 1. srpnja.

Izmjenom Odluke o uvođenju mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u RH proširuje se funkcionalnost same Hrvatske turističke kartice na način da će transakciju karticom moći prihvatiti svi koji posjeduju POS aparat, na fizičkom prodajnom mjestu namijenjen izvršenju platnih transakcija plaćanja robe ili usluga u sljedećim djelatnostima: smještaj,
priprema i usluživanje hrane, iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava i djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora).

U obrazloženju izmjene Odluke kako će se dodavanjem djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora), omogućiti plaćanje usluga smještaja, paket aranžmana i ostalih turističkih usluga na području Republike Hrvatske bilo da se radi o uslugama koje pružaju ugostitelji ili se radi o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (privatni iznajmljivači).

Također, tijekom postupka ishođenja mišljenja prihvaćen je prijedlog Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter Hrvatske gospodarske komore (HGK) da se djelatnost iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava, uvrsti u Odluku. Naime, kako piše u obrazloženju, isti pružaju uslugu smještaja na plovilima te svoju uslugu ne prodaju isključivo preko turističkih agencija već neposredno. Uvrštavanjem ove djelatnosti omogućilo bi se neposredno plaćanje usluga smještaja u nautičkom turizmu Hrvatskom turističkom karticom. Ova dopuna Odluke stavlja charter tvrtke u jednakoparavan položaj s ostalim pružateljima usluga smještaja te u bitnom ne mijenja sadržaj i bit Odluke.

Time se ide i ka povećanju udjela domaćih turista u ukupnim brojkama, popunjenosti smještajnih i drugih kapaciteta te za smanjenjem sezonalnosti uz porast primitaka radnika po osnovi radnog odnosa.

U sve su uključene i banke, koje su se javile na natječaj Ministarstva turizma, a od njih sedam, kako je najavio Ministar turizma Gari Cappelli, prva će biti spremna za izdavanje tih kartica 1. srpnja, čemu je dodao kako su do sada banke naručile nekoliko tisuća kartica.

“Do sada je ta kartica bila za usluge smještaja te hrane i pića u ugostiteljskim objektima, a sada se proširuje krug usluga i na putničke agencije te touroperatore, što omogućava i plaćanje paket aranžamana kod ugostitelja, ali i privatnih iznajmljivača, kojih imamo registriranih 108 tisuća. Također se širi krug usluga i na iznajmljivače plovila tj. charter tvrtke, što isto prije nije bilo”, objasnio je ministar.

Sva ta tri segmenta ponude označio je važnim u ukupnom turizmu, dodajući i kako se ta kartica može sada koristiti u cijeloj Hrvatskoj, iako je prvobitno bilo zamišljeno za jačanje kontinentalnog turizma, piše Hrturizam.hr.

Coworking centar značajno će ojačati gospodarsku sliku Pule

Premijer o revitalizaciji brodogradnje u Puli: Uljanik nisu samo lijepe želje – ovo je dobro rješenje za sve