in

Do kraja tjedna definirat će se mjere za ugostitelje

Ilustracija

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je da će do kraja ovoga tjedna biti definirane mjere za pomoć ugostiteljima i još nekim najugroženijim sektorima u skladu s fiskalnim kapacitetima.

Josip Aladrović/Foto Vlada RH/Twitter

“Vrlo smo svjesni situacije i nastavit ćemo dalje s mjerama u određenom postotku. U skladu s našim fiskalnim kapacitetima ići ćemo na dodatne mjere”, istaknuo je.

Na pitanje novinara koje su to dodatne mjere koje će se definirati do kraja tjedna, Aladrović je rekao da u ovom trenutku imaju na stolu tri opcije.

“O njima ćemo se dogovoriti danas ili sutra, staviti to pred poduzetnike i mislim da ćemo svi biti na neki način zadovoljni. Jer cilj je očuvati radna mjesta, ući u fazu jeseni s optimizmom u ekonomskom pogledu. Moramo se potruditi da to zaista učinimo na adekvatan način”, poručio je.

Ipak, dodao je da tim mjerama neće biti svi obuhvaćeni već oni najugroženiji, ali je istaknuo i da je mjera skraćenog radnog vremena horizontalna mjera.

Mjere će se iskomunicirati do kraja tjedna, najavio je.Novinari su ministra pitali i očekuje li da pregovori sa sindikatima oko povećanja plaća i božićnice budu teški.

“Očekujem da svi budemo razumni u tim pregovorima, da budemo svjesni što nam se dogodilo u pogledu makroekonomskih očekivanja, odnosno BDP-a u drugom kvartalu i očekujem konstruktivan dijalog. Moramo svi biti svjesni kakva je situacija, ne bih prejudicirao ishod pregovora, ali da imamo fiskalnog kapaciteta za nekakvo povećanje u ovom trenutku nemamo”, rekao je Aladrović.

Sve opcije su na stolu 

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je kako su ‘na stolu’ sve opcije za pomoć ugostiteljima i turizmu i o tome se vodi računa, podsjetivši pritom kako su ugostitelji bili prvi kojima je država pomogla s pojavom koronakrize.

Nikolina Brnjac/Foto Vlada RH

“Razgovarali smo s cijelim turističkim sektorom oko toga kako nastaviti s mjerama, sve su opcije sada još na stolu”, rekla je Brnjac odgovarajući ispred Banskih dvora na pitanja novinara o nastavku pomoći te ima li država sredstava da pomogne ugostiteljima koji to traže jer im prijeti stečaj i likvidacija.

Na ponovni upit o nastavku mjera ugostiteljima i turizmu u kontekstu i nedavne izjave ministra financija Zdravka Marića da pomoći jednom mora doći kraj, Brnjac je ponovila kako se mora i vodi se računa o svima njima te se zato na sastancima svaki dan i razgovora koje su mogućnosti za nastavak mjera.

Nikolina Brnjac slika dva  Nikolina Brnjac/ Foto: Ministarstvo turizma i sporta 

Podsjetila je kako će kroz instrument za oporavak i otpornost smjernice navoditi što će biti prihvatljivo, a što ne, koja će sredstva biti bespovratna, a koja kroz oblike zajmova. “Najveći dio sredstava će biti i iz tog izvora. To nam je sada primarno i u fokusu”, naglasila je.

Osigurati mjere radi opstojnosti

Upitana poručuje li time ugostiteljima da nije isključeno da će ih država financirati i dalje, istaknula je kako ‘moramo imati pred sobom sve opcije’, kako je država prva uskočila u pomoć upravo ugostiteljima, kako se mora voditi računa radi opstojnosti. I to je ono što nam je najvažnije radi očuvanja radnih mjesta, naglasila je. 

Upitana i za pomoći prijevoznicima povremenog prijevoza, koji su i u srijedu prosvjedovali na Markovom trgu tražeći hitnu pomoć od Vlade jer zbog koronakrize gotovo da nemaju prihoda i ugrožena su brojna radna mjesta, ministrica je potvrdila kako povremeni prijevoznici, ali i putničke agencije imaju veliki pad prometa, zbog čega su prošli tjedan predstavnici agencija bili i u Ministarstvu. 

“I s djelatnicima iz drugih ministarstava imali smo raspravu kako im pomoći i osigurati mjere radi opstojnosti i osiguravanja iduće sezone”, dodala je.

Izvor Privredni.hr

Bez vode 3. rujna dio porečkog starog grada

POREČKA GALIJA otvorila vrata: Klub umirovljenika opet radi – ali uz ograničenja