in

Dva trgovačka lanca dobila milijunske kazne – Sud je to potvrdio

Ilustracija - Foto Pixabay

Posrijedi je bio slučaj s jednim dobavljačem s kojim je taj lanac sklopio ugovor u kojem nije bio sadržan jasan rok njegova trajanja, što po zakonu predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Dva velika trgovačka lanca, Kaufland i Plodine, izgubila su sporove protiv kazni koje im je zbog povreda zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi izrekla Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, piše Poslovni.hr.

Kaznu od 1,1 milijuna kuna koju je AZTN u svibnju prošle godine izrekao Kauflandu potvrdio je zagrebački upravni sud. Posrijedi je bio slučaj s jednim dobavljačem s kojim je taj lanac sklopio ugovor u kojem nije bio sadržan jasan rok njegova trajanja, što po zakonu predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Osim toga, u spornom ugovoru Kaufland je ugovorio i naplatu naknade za dostavu poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda izvan ugovorenog mjesta isporuke, naknade za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke proizvoda, te naknade za usluge koje nisu pružene dobavljaču.

Tako su troškovi koje nakon preuzimanja robe ustvari treba snositi Kaufland prebačeni na dobavljača. Prema objavi AZTN-a, žalba koju je na njihovo rješenje uložio Kaufland u cijelosti je odbijena, no odluka još nije pravomoćna jer Kaufland može pokrenuti žalbeni postupak na Visokom upravnom sudu RH.

U slučaju Plodina kazna je pravomoćna, AZTN-u je za pravo dao Visoki upravni sud. Riječ je o kazni od 1 milijun kuna izrečenoj još u ožujku 2019. zbog slučaja u kojem je AZTN utvrdio da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu prema dobavljaču mesa EKRO BV.

Utvrđeno je da s dobavljačem trgovac nije imao zaključen pisani ugovor, već se poslovalo temeljem ponude i prihvata ponude, bez utvrđenih cijena, kvalitete proizvoda, te rokova plaćanja, a potom je ugovor zaključen, no, uz rok plaćanja od 60 dana, dok je za vrstu robe koju se isporučuje zakonom predviđena isplata do najviše 30 dana. Plodine uz kaznu moraju platiti i troškove upravnog spora.

Izvor Poslovni.hr

BRAK NA PRVU: Bernard doveo Gogu u Poreč, ali njoj se ništa nije svidjelo

Müller povlači proizvod zbog povećane količine bakterija