in

FINALE: Naslove brane Umag i Čakovec, u utrci za najbolje gradove i Poreč, Rovinj i Novigrad

Nakon što su pobijedili na prošlogodišnjem izboru Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos za najbolje gradove u kategoriji obrazovanja i mladih, Čakovec i Umag i ove su godine ušli u najuži krug kandidata za tu nagradu.

S Čakovcem će se u kategoriji velikih gradova, prema odluci stručnog žirija, natjecati Bjelovar, Pazin, Velika Gorica i Šibenik, a Umagu u kategoriji srednjih konkuriraju Rovinj, Poreč, Labin i Kutina.

U preostaloj, trećoj kategoriji malih gradova u najuži izbor najboljeg grada za obrazovanje i život mladih ušli su Bakar, Cres, Krk, Novigrad i Supetar. To znači da ćemo ove godine dobiti novog pobjednika u kategoriji malih gradova jer lanjskog pobjednika, Paga, nema u završnom izboru.

– Prilikom rangiranja gradova koristio se, prije svega, izračun proračunskog izdvajanja gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku. Zatim su, među ostalim, u izračun uzeti prosječno izdvajanje za stipendije i školarine te broj djece po odgajatelju u vrtiću kao pokazatelj standarda u vrtićima – navodi portal Gradonačelnik.hr, dodajući kako se među bitnijim kriterijima za rangiranje gradova u konkurenciji obrazovanja i mladih vrednovalo broj učenika po nastavniku u osnovnim školama te iznos rodiljnih naknada po novorođenome. Na svaki od spomenutih pokazatelja gradova, ističe Gradonačelnik.hr, primijenjen je njihov indeks razvijenosti kako ga izračunava službena statistika.

Čakovec je, prema obrazloženju žirija, izborio završnicu izbora najboljeg grada za obrazovanje i život mladih, među ostalim, jer 39 posto gradskog proračuna izdvaja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade. Osigurao je, među velikim gradovima, i najviši iznos stipendija i školarina po stanovniku od 73 kune. Sjedište Međimurske županije svrstalo se i među deset gradova s najboljim omjerom učitelja i učenika u zemlji: 10,7 učenika po učitelju.

Sjedište Istarske županije, Pazin, među županijskim središtima i većim gradovima u zemlji ima najveći udio izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u gradskom proračunu – od 58 posto. Među tri je grada, u ovoj kategoriji, s najboljim pokazateljem iznosa stipendija i školarina po stanovniku, od 48 kuna. Pazin je i među tri veća grada s najboljim omjerom odgojitelja i djece u vrtiću – 5,9 djece po odgajatelju – te iznosom rodiljne naknade od 3878 kuna po novorođenome.

Umag će pokušati obraniti spomenuti naslov adutima kao što su proračunsko izdvajanje za socijalnu politiku i mlade od 35 posto, prosjek isplaćene stipendije i školarine iz gradskog proračuna od 35 kuna po stanovniku te isplaćena rodiljna naknada od 1829 kuna po novorođenome. Pokazatelji obrazovne politike lanjskog pobjednika ovog izbora također su u vrhu među gradovima srednje veličine. Umaški omjer u vrtićima je 5,2 polaznika na jednog odgajatelja, odnosno desetero djece na jednog učitelja. I po udjelu visokoobrazovanih u stanovništvu, Umag je među najrazvijenijim sredinama u zemlji. Svaka sedma osoba u tom istarskom gradiću je visokoobrazovana.

Poreč je u prošlogodišnjem izboru najboljih gradova odnio pobjedu za kvalitetu života u konkurenciji gradova srednje veličine, ali je i lani konkurirao za najboljeg u kategoriji obrazovanja i mladih. Među ostalim, porečki aduti u demografskoj, obrazovnoj i socijalnoj politici su izrazito povoljan udio visokoobrazovanih u strukturi stanovništva (svaki šesti Porečanin je visokoobrazovan), udio proračunskog izdvajanja za socijalnu politiku i mlade od 40 posto te proračunske porodiljne naknade od 1515 kuna za novorođenoga.

Kvintet kandidata za najbolji grad u konkurenciji obrazovanja i mladih zatvara Rovinj koji, među ostalim, ima najbolji pokazatelj isplaćenih stipendija i školarina među gradovima srednje veličine, od 127 kuna po stanovniku. Jednako tako, među deset je najboljih gradova u konkurenciji i po broju odgajatelja u vrtićima (na petero djece jedan odgajatelj).

Cijeli članak pročitajte na portalu Novac.hr.

FUNTANA: Za novo dječje igralište u Lahima općina dobila gotovo 150 tisuća bespovratnih kuna

FUNTANA: Uskoro počinje novi ciklus deratizacije