in

GODINU DANA NAKON RUŠENJA HOTELA-RUGLA U ČERVAR PORTU: Obećanog parka nema, a vjerojatno ni gradnje novog hotela

Parcela na kojoj je nekoć bio derutni hotel/Foto Tanja Kocijančić

Prošlo je točno godinu dana otkad je u Červar Portu na rivi srušen derutni hotel Marina, koji je više od 20 godina bio zatvoren, zapušten, pokraden i koji je nagrdio centar ovog naselja u periferiji Poreča. Derutni hotel značajno je odredio sudbinu ovog mjesta, jer se radi njega i svega onog što se u njemu sakupljalo i događalo, ništa nije moglo razvijati. Svima je ruglo smetalo, pa se zbog toga ondje značajne investicije nisu dešavale.

Kao što smo lani pisali, nakon što je hotel na toj velikoj i atraktivnoj parceli uz more sravnjen sa zemljom, a na tone građevinskog materijala i ostalog otpada odvezeno, obećano je da će se površina hortikulturno urediti i pretvoriti u park.

No, parka nema, a velika je površina samo to – velika, neuređena površina na kojoj nema ničega. Vlasnica hotela, hotelijerska tvrtka Plava laguna, obećala je lani da će nakon rušenja hortikulturno oplemeniti parcelu i urediti park. Međutim, od toga nema ničega. Nismo uspjeli doznati zašto park dosad nije uređen, niti planiraju li nešto ondje sagraditi ili bilo što drugo učiniti. Naime, na naš pisani upit odjelu za odnose s javnošću niti nakon nekoliko dana nismo dobili nikakav odgovor. Lani je Plava laguna, među ostalim, tijekom ove vrlo eksponirane medijske priče izjavila da više nama nikakve namjere investirati u Červar Porat, odnosno da postoje još neki neriješeni problemi s vlasništvom zemlje, te da gradnja novog hotela na mjestu ovog srušenog za njih ne dolazi u obzir. Na upit jesu li se u međuvremenu predomislili, nismo dobili nikakav odgovor.

Pitali smo predsjednicu Mjesnog odbora Ivanku Titlić što se događa i zna li nešto više. Odgovorila je da su očekivali da će se obećani park ipak urediti. Nikakvih informacija zapravo nemaju. Naravno da su sretni što derutnog hotela više nema, ali bi svi voljeli da Plava laguna ili netko drugi ondje izgradi novi hotel koji bi za sobom „povukao“ i druge investitore. Bilo bi novih radnih mjesta, oko hotela bi i drugi radili, otvarali bi se novi lokali i trgovine…

Podsjetimo samo još jednom da je ovaj apart hotel u nekoliko povezanih zgrada, prije Domovinskog rata, mogao primiti oko 700 gostiju. Žitelji Červar Porta proteklih su godina nebrojeno puta upozoravali gradske vlasti i Plavu lagunu na štete koje trpe zbog derutnog hotela, koji je tijekom Domovinskog rata bio dom izbjeglicama i prognanicima. Nakon što su oni otišli, za njima je ostao prazan hotel, devastiran, u kojeg se nakon toga nikad nije ulagalo. Bilo je to dugogodišnje ruglo u kojem su se godinama skupljali ovisnici, beskućnici, sakupljači željeza, štakori, pa čak i zmije. Iz njega se tijekom 20 godina ukralo sve što je bilo vrijedno i korisno.

Još jedna akcija građana krenula je pretprošlog ljeta kada je pokrenuta peticija kojom se tražilo da se hotel proda ili konačno sruši, a o njegovom lošem stanju i štetama koje mještani trpe obaviješteno je i Ministarstvo turizma. Nakon toga Plava laguna je objavila da više nema namjere ulagati u taj hotel, kao ni u Červar općenito, te naposljetku najavila njegovo rušenje, što se naposljetku prije godinu dana na opće zadovoljstvo i ostvarilo.

Foto&tekst: Tanja Kocijančić

HOROR U ČERVAR PORTU: Na plaži u vreći pronađen ubijen psić

Istramet: U drugom dijelu tjedna suša će se ublažiti, od srijede promjenjivije