in

Istramet: U drugom dijelu tjedna suša će se ublažiti, od srijede promjenjivije

Foto: Pixnio

Na istarskom području već vlada poprilično izražena suša. U travanj, drugi mjesec klimatološkog proljeća ulazimo po već ustaljenom vremenskom obrascu. Prevladavat će pretežno sunčano i toplo proljetno vrijeme uz dnevne temperature zraka i do 24 °C.

Kao uvod u period nestabilnijeg vremena, u utorak poslijepodne očekujemo porast visoke naoblake sa zapada. Srijedu će tako obilježiti promjenjivije vrijeme, a uz više oblaka mjestimice će biti slabe kiše, no značajnije količine ne očekujemo. Jutro će biti toplije u odnosu na protekle dane, dok će se dnevne temperature zraka sniziti za više od 5 °C.

Zapuhat će umjereno jugo koje će prema kraju dana jačati, dok će u četvrtak poslijepodne jugo prema trenutnim modelima na otvorenom moru imati olujne udare. U takvoj situaciji značajnija kiša izuzev orografskih oborina oko gorja se ne očekuje.

S prolaskom intenzivnije oborinske fronte krajem četvrtka i u noći na petak, naši bi krajevi mogli prosječno dobiti 20-ak mm kiše, što je nedovoljno za prekid suše, no ona će vjerojatno biti ublažena. Prognostički modeli predviđaju i dosta konvektivnih oborina, odnosno pljuskova, što je dokaz kako smo ušli u topliji dio godine. Zbog toga kiša će biti nejednoliko raspoređena.

Zahvaljujući oblacima i povremenoj kiši, dnevne temperature zraka krajem tjedna bit će i za 10-ak stupnjeva Celzija niže u odnosu na vrijednosti koje mjerimo ovih dana, no ne očekuje se pad ispod prosječnih vrijednosti za doba godine.

I MEDIJI SE VOLE NAŠALITI: Danas je 1. travanj – dan kad se zbijaju šale i ne vjeruje nikome

NA GRADILIŠTU KAMPA U FUNTANI: Radnik pao s dizalice i poginuo