in

Grad Poreč nastavlja financirati udruge u poljoprivredi

Foto Grad Poreč

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Poreča održano svečano potpisivanje Ugovora o financiranju između Grada Poreča i dvije važne udruge na području poljoprivrede i pčelarstva. Na potpisivanju su, uz gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića sudjelovale i suradnice iz gradskog odjela za gospodarstvo te predstavnici udruga.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Udruga Agro Poreč, koja broji 70 članova, dobila je financijsku potporu od 22.000 eura za provođenje svojih aktivnosti, s naglaskom na zaštitu i promociju prava i interesa poljoprivrednika te razvoj poljoprivredne djelatnosti na području grada Poreča. Ova udruga kontinuirano pruža podršku svojim članovima kroz savjetovanje, edukaciju, organizaciju sajmova i susreta, te potiče prijelaz na bio/eko proizvodnju. Dodatno, aktivnosti uključuju savjete, informacije i administrativne poslove za članove udruge, redovna predavanja za poljoprivrednike, organizaciju nabavke i podjele sadnog materijala te sudjelovanje na manifestacijama poput “Porečka rosulja” i “Tekuće zeleno zlato Istre”, kao i pokazne vježbe rezidbe te sudjelovanje na manifestacijama Vina Poreča i Vinistra.

S druge strane, Udruga pčelara Nektar Poreč osigurala je financijska sredstva od 14.000 eura za provođenje aktivnosti koje promiču značaj pčela, pčelarstva i pčelinjih proizvoda u zdravlju građana. Ova udruga, koja broji 58 članova, ističe važnost edukacije građana o proizvodima na bazi meda te aktivno sudjeluje u promicanju zdravih prehrambenih navika. Njihove dodatne aktivnosti uključuju izdavanje bojanke za najmlađe pod nazivom “Urbana pčela”, održavanje urbanog pčelinjaka u gradu, postavljanje novih pčelinjaka i organizaciju predavanja i praktične nastave o pčelarstvu u školama te manifestaciju poput “Mjeseca meda” te natjecanja koja organiziraju u suradnji s Turističko-ugostiteljskom školom Anton Štifanić, za jela na bazi meda.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić istaknuo je, prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava iz gradskog proračuna, važnost podržavanja poljoprivrede i pčelarstva kao ključnih segmenata lokalne ekonomije i očuvanja tradicije te autohtonosti. Dodatno je naglasio kako su udruge neophodne za očuvanje prirode te edukaciju građana o važnosti pčelarstva, ali i očuvanja autohtonih sorti. 

Tajnik udruge Agro Poreč Zdenko Barac i predsjednik udruge Nektar Poreč Ivan Kovač zahvalili su se Gradu na kontinuiranoj podršci zbog koje, primjerice, građani i gosti danas mogu uživati u maslinovom ulju iz gradskog maslinika Porečke rosulje ili okušati med iz porečkih urbanih pčelinjaka, a izuzetno se puno radi na edukaciji, i to već od malih nogu.

Potpisivanje ovih ugovora predstavlja nastavak angažmana Grada Poreča na podršci i promicanju aktivnosti koje doprinose održivom razvoju zajednice i boljem kvalitetu života njenih građana, objavio je Grad Poreč.

Foto Policijska uprava istarska

MUP o utakmici Istre 1961 i Rijeke: Navijačica pokušala ući unatoč zabrani, neki zatečeni pijani, drugi s drogom

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD: Masline i  oblaci u izvedbi sudionika Agatinog slikarskog susreta