in

Grad Poreč se zadužuje za modernizaciju javne rasvjete

Foto Grad Poreč - Ilustracija

Gradsko vijeće Grada Poreča sinoć je odobrilo pokretanje financiranja kapitalnog projekta modernizacije javne rasvjete kroz novi program Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Grad Poreč ovime će osigurati sredstva za financiranje rekonstrukcije dijela sustava javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti, zelenih i digitalnih tehnologija.

U sklopu projekta, postojeće svjetiljke raznih izvora, koje su ujedno i najveći potrošači, zamijenit će se s ukupno 1029 novih LED rasvjetnih mjesta, a projekt uključuje i uvođenje sustava upravljanja i nadzora u realnom vremenu na dio rasvjetnih mjesta u zoni zahvata na području Poreča. Zone obuhvata, odnosno naselja u kojima će se mijenjati rasvjeta, su naselja Vranići i Gulići, naselje oko Ulice Massa Lombarda, naselje Mate Balota, Ulica Mate Vlašića i naselje Bolnica, te Poreč – Jug, odnosno Novo Naselje i Brulo.

Ovaj će projekt po realizaciji generirati jako velike uštede koje će se ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju. Prema projekciji, na godišnjoj razini, umjesto oko 722.354 kWh, nova će potrošnja biti 130.187 kWh, što je ušteda od oko 82 posto. Također, predviđeno je godišnje smanjenje emisije CO2 za gotovo 140 tona. Ukoliko dinamika realizacije projekta bude tekla po planu, početak radova očekuje se sredinom ove godine.

Sva će modernizacija biti provedena u skladu s Zakonom o svjetlosnom onečišćenju i pripadajućim Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima. Planirana vrijednost investicije je 533.918 eura s PDV-om.

Inače, prva faza radova u sklopu projekta modernizacije javne rasvjete, okončana je 2020. godine na području Grada Poreča i to u zonama ulaz sjever – D75, naseljima Veli Maj, Mali Maj, Materada, Gornji, Srednji i Donji Špadići, Finida, Čimižin (uključujući ul. Mate Vlašića), ulaz Varvari D302, Školska zona te južni dio D75 , a sve prema programu ESIF – Energetska obnova sustava javne rasvjete. Grad Poreč već duže razdoblje u svim naseljima prilikom izvođenja radova na izgradnji, proširenju i dogradnji sustava javne rasvjete, umjesto konvencionalnih modela postavlja suvremenu LED javnu rasvjetu, a tako će nastaviti i u budućnosti, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav, objavio je Grad Poreč.

U nastavku detalji kredita HBOR-a koji su prihvatili vijećnici:

Kreditor: HBOR – izravno kreditiranje putem programa kreditiranja Investicije javnog
sektora- subvencija kamata u okviru NPOO
1. Iznos glavnice kredita: 427.135,18 eura
2. Kamatna stopa: 0,3% godišnje, fiksna
3. Rok korištenja: do 31.12.2023. godine
4. Rok i način otplate: 5 godina, bez počeka, u 60 jednakih uzastopnih
mjesečnih rata (1.rata dospijeva 31.01.2024. godine)

policajka policija foto mup

Priveden zbog krađe dva akumulatora

Predavanje - Foto Općina Kaštelir-Labinci

Kaštelirski poljoprivrednici i poduzetnici besplatno se eduicirali o EU fondovima