in

Gradi se žičara do vrha Učke vrijedna 23 milijuna eura

Foto: Park prirode Učka

U sjedištu Primorsko-goranske županije potpisan je ovog tjedna ugovor o izradi glavnog projekta Žičare na Učku s pripadajućom infrastrukturom i geomehaničkim istražnim radovima. Ugovor su potpisali direktor Žičare Učka Milorad Stanić i predsjednik uprave zagrebačke tvrtke Dalekovod-projekt Davor Đurđević, koja će izraditi glavni projekt. Rok za izradu glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole je 150 dana. Vrijednost izrade glavnog projekta je dva i pol milijuna kuna, objavio je Grad Opatija.

Potom se planira projekt kandidirata za sredstava europskih fondova, kojima bi se financirao najvećim dijelom.

Ugovor je potpisan u nazočnosti župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadina, zamjenika načelnika Općine Lovran Tonija Družete i gradonačelnika Opatije Ive Dujmića.

– Mi kao Grad Opatija i kao Opatijska rivijera ovaj projekt podržavamo od samog početka te smo ostvarili sve potrebne infrastrukturne preduvjete da do gradnje žičare na Učku zaista i dođe. Ponajprije mislim na vodoopskrbu i odvodnju, bez koje je nemoguća daljnja turistička nadogradnja na prostoru Učke, baš kao što je i izgradnja Visitor centra na Učki koja je u tijeku. Opatijska rivijera prati projekt i aktivno će u njemu i dalje sudjelovati, istaknuo je Dujmić.

Ukupna je vrijednost investicije u izgradnju Žičare Učka oko 23 milijuna eura.

Horizontalna duljina trase žičare od Medveje do vršne stanice, 45 metara ispod vrha Vojak, je 4.696 metara, visinska razlika 1.310 metara. Predviđa se izgradnja 5 stupova, odnosno nosivih tornjeva. Maksimalna brzina panoramske vožnje bila bi 10 m/sec, trajanje vožnje 8 i pol minuta i to u dvije kabine kapaciteta svake po 60 osoba.

-Izgradnja žičare sigurno će doprinijeti rebrendiranju kvarnerske turističke ponude, povećanju broja gostiju u pred i posezoni, a Učka tako postaje dostupna svima, ne samo onima u dobroj fizičkoj kondiciji, za svega nekoliko minuta, istaknuo je direktor Žičare Učka Milorad Stanić i poručio da kada se jednom zatvori financijska konstrukcija žičara može biti sagrađena u roku od godinu dana.

Tijekom prošle godine Žičara Učka provela je dokapitalizaciju, povećan je temeljni kapital društva za milijun i 902 tisuće kuna, pa sada iznosi 4 milijuna i 59 tisuća kuna. U dokapitalizaciji su sudjelovali Grad Opatija, Općina Lovran i PGŽ sa po 160 tisuća kuna.

Žičara Učka ima 268 udjelničara, to su dvije županije: Primorsko-goranska i Istarska, devet jedinica lokalne samouprave (Opatija, Rijeka, Kastav, Krk, Lovran, Mošćenička Draga, Matulji, Omišalj i Kršan), 36 gospodarskih subjekata te 220 fizičkih osoba.

Projekt Žičare Učka započeo je 2008. godine. Ima izrađenu i pozitivno ocijenjenu Studiju utjecaja na okoliš te se cijeli projekt radi u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka. (Izvor: Grad Opatija)

Danas u cijeloj Istri policija kontrolira brzinu kretanja vozila

Objavljen popis najkorumpiranijih država Europe, samo četiri su gore od Hrvatske