in

HGK: Digitalnim tehnologijama do povećanja konkurentnosti u hotelijerstvu

Foto HGK

Strukovna grupa ICT Istre, koja djeluje u HGK – Županijskoj komori Pula, organizirala je predavanje o tome kako korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u turizmu i hotelijerstvu omogućava digitalnu transformaciju ovih sektora.

Davor Brenko iz pulske tvrtke Istra Tech d.o.o. govorio je o dosadašnjoj  primjeni digitalnih tehnologija u hotelijerstvu, te o daljnjim očekivanjima i mogućnostima njihova razvoja.

Na tržištu je već sada u primjeni, rekao je Brenko, niz digitalnih rješenja i tehnologija koja omogućuju privlačenje gostiju, odnosno prodaju smještajnih kapaciteta i prihvat gostiju, kao i rješenja za upravljanje cjelokupnim poslovanjem. Na digitalnim tehnologijama ne temelje se samo upravljanje hranom, pićem ili recepcijom, već i planiranje, analize i financijski aspekti poslovanja.

Poslovni sustavi mogu poboljšati i unaprijediti iskustva i doživljaje gostiju pomoću digitalnih platformi, istaknuo je Dean Verbanac iz tvrtke Inter Soft Technologies d.o.o. iz Pule. Gostima se, primjerice, omogućuje beskontaktno iskustvo korištenjem digitalnih ključeva, brza prijava (check-in) i odjava (check out) smještaja kao i minimalno vrijeme čekanja za bilo koju zatraženu uslugu. Pritom je sva komunikacija personalizirana i odvija se putem mobilnih uređaja. Korisnici ovakve usluge mogu planirati rasterećenje hotelskih sustava – npr. rada recepcije, a svi procesi provode se kroz sigurne i šifrirane protokole.

Brenko i Verbanac ističu kako je bitno sadašnjim i budućim zaposlenicima u hotelijerstvu omogućiti stjecanje digitalnih vještina radi brže prilagodbe tržištu. To i za poslodavce znači veće prihode i smanjenje troškova, odnosno povećanje konkurentnosti.

Izvor HGK – Županijska komora Pula

luka šop pia kovačić vrsar

VRSAR: Sjajni rezultati učenika na natjecanju iz fizike

HELLOISTRIA – Dajla: Gdje je nestao sjaj ladanjske vile najbogatijeg Istrijana?