in

HGK: Predstavljeni primjeri dobre prakse u području naprednih mreža elektroenergetskog sustava

Foto HGK - Pula

Napredno energetsko planiranje integracijom koncepta pametnih mreža (Smart Grid) u Podunavskoj regiji tema je radionice koja je održana u HGK – Županijskoj komori Pula proteklog tjedna. Riječ je o radionici u sklopu projekta STRIDE u kojem Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb (FER) kao partner u projektu, provodi aktivnosti u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Sudionike radionice, pozdravili su, kao domaćin, predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, a uime suorganizatora – direktor IRENE Valter Poropat i predsjednik TECHNE Udruženja inženjera Davor Mišković.

Napredne mreže predstavljaju cjelokupni budući razvoj elektroenergetskog sustava. Koncepti naprednih mreža pokrivaju sva područja, od planiranja, rada i održavanja mreže s jedne strane, do proizvodnje, prijenosa, distribucije i krajnje uporabe s druge strane. Regijama i lokalnim zajednicama diljem dunavskog područja nedostaju znanja i kapaciteti za integraciju koncepta pametnih mreža u regionalne i lokalne politike, što je bitno za daljnji razvoj pametnih gradova ili pametnih regija.

Stoga projekt STRIDE, koji se provodi u sklopu Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, ima za cilj pružiti, kroz prijenos znanja i razvoj alata, potporu regionalnim/lokalnim kreatorima politike, kojima će se unaprijediti energetsko planiranje i integrirati razvoj naprednih mreža.

Uime FER-a Nenad Debrencin govorio je o energetskoj tranziciji i motivaciji za razvoj i implementaciju naprednih mreža, dok je Sara Raos predstavila cost benefit analizu projekata naprednih mreža. Goran Čačić iz Zelene energetske zadruge pojasnio je mogućnosti financiranja projekata energetske tranzicije. Predstavnici Istarske regionalne energetske agencije i TECHNE imali su nekoliko izlaganja kroz koja su predstavljeni primjeri dobre prakse u području naprednih mreža u Istarskoj županiji.

Integraciju offshore vjetroelektrana u pametne mreže predstavio je Bepo Schira, dok je malu hidroelektranu na plimu i oseku Šćuza predstavio Radovan Jokić. Denis Brajković govorio je o projektu GAP Elektroistra, odnosno planiranju automatizacije srednjenaponske mreže. Također, Jakov Batelić (HEP Proizvodnja d.o.o.) predstavio je mogućnosti primjene modela regionalnog spremnika zelene energije u obliku zelenog vodika na lokalitetu TE Plomin.

Sudionici događanja zaključili su kako je cilj projekta vrlo zanimljiv te kako u njemu mogu ravnopravno sudjelovati i lokalni partneri, koji na ovu temu imaju što reći. Pritom, posljedično od ovog velikog globalnog projekta uz maksimalno korištenje stečenih iskustava i novih saznanja, može profitirati i sama regija.


Izvor HGK – Županijska komora Pula

Ilustracija - Foto Crveni križ Poreč

TAR: Mjerenje šećera u krvi i tlaka u sklopu Tjedna Crvenog križa

tz vrsar

VRSAR: Počinje FAKS – Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva koji će okupiti zborove iz 5 država