in

HNB objasnio kako će zaokruživanje cijena zbog eura utjecati na cijene

Foto Tanja Kocijančić - Ilustracija

Najveća bojazan potrošača povezana s uvođenjem eura odnosi se na mogućnost povećanja cijena, pri čemu se zaokruživanje cijena ističe kao jedan od mogućih razloga. Doista, pri preračunavanju trenutnih atraktivnih cijena u eure dosad je prevladala namjera da kunske cijene ostanu na atraktivnim razinama, pišu Ivan Mužić, stručni suradnik iz HNB-ove Direkcije za modeliranje, i Andreja Pufnik, viša savjetnica iz HNB-ove Direkcije za ekonomske analize u tekstu na službenim stranicama HNB-a pod naslovom Mogući učinci zaokruživanja cijena prehrambenih proizvoda pri uvođenju eura na inflaciju.

“Trenutna inflacija mogla bi umanjiti potrebu za dodatnim povećanjem cijena”

“Kad bi trgovci nakon preračunavanja sve cijene prehrambenih proizvoda u eurima povećali na sljedeću atraktivnu razinu, to bi povećalo cijene hrane za 2,2%, bezalkoholnih pića za 2,6% te cijene alkoholnih pića za 1,8%.

Doprinos rastu ukupne inflacije zbog zaokruživanja cijena hrane te pića u takvom pesimističnom scenariju iznosio bi oko 0,5 postotnih bodova. Ipak, zbog konkurencije na tržištu, vrlo je malo vjerojatno da će svi trgovci sve cijene zaokruživati naviše, pa se može očekivati znatno manji porast cijena zbog njihova zaokruživanja na atraktivne razine u eurima u usporedbi s prikazanim pesimističnim scenarijem, na što upućuju i iskustva zemalja koje su već uvele euro.

Osim toga, trenutno povišena inflacija mogla bi umanjiti potrebu za eventualnim dodatnim povećanjem cijena kako bi dostigle nove atraktivne razine, jer bi se to vrlo vjerojatno moglo postići u okviru redovitih prilagodbi cijena”, pišu iz HNB-a.

“Potrošači se pribojavaju poskupljenja zbog zaokruživanja cijena”

Brojni se potrošači u Hrvatskoj, kao i u drugim članicama EU-a koje su se obvezale uvesti euro, pribojavaju povećanja cijena zbog zaokruživanja ili zlouporaba pri njihovu preračunavanju u euro.

Taj je strah ponajviše povezan s praksom formiranja cijena koje su u kunama na atraktivnoj razini (primjerice tako da završavaju znamenkom 9 ili znamenkama 99 iza decimalnog zareza), ali nakon preračunavanja u eure više neće biti takve. Ako domaći trgovci prilagode cijene u eurima do prve više atraktivne razine, to bi doista moglo imati određenoga kratkoročnog utjecaja na inflaciju”, pišu iz HNB-a.

Cijelu analizu HNB-a pročitajte na linku https://www.hnb.hr/-/moguci-ucinci-zaokruzivanja-cijena-prehrambenih-proizvoda-pri-uvodjenju-eura-na-inflaciju

Foto Grad Poreč - Prijem za mlade kuglačice porečke Istre

Gradonačelnik primio višestruko nagrađivane mlade kuglačice ŽKK Istra Poreč

Foto di esudroff da Pixabay

FUNTANA: Vijećnici povećali naknade za bebe