in

Hrvatska udruga turizma snažno pozdravlja nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta

Ilustracija

Hrvatska udruga turizma pozdravila je nastavak Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta i izmjene koje kao kriterij uzimaju kumulativni pad prometa u 2. i 3. kvartalu uz stupnjevanje naknade zavisno od pada prometa do razine od 40 posto u odnosu na usporedivo razdoblje 2019. Time je proširen broj subjekata koji će koristiti potporu što je ključ zadržavanja zaposlenika u turističkom sektoru.
 
„Od početka pandemije isticali smo kako je ova mjera najvažnija karika u u lancu zadržavanja radnih mjesta te time posredno i opstojnosti poduzeća. Pozdravljamo odluku Vlade da je nastavi do konca godine uz vjeru da će biti produžena do 1. travnja 2021., odnosno početka naredne turističke sezone. Povratak turizma je ključ oporavka hrvatskog gospodarstva, stoga je nužno izbjeći otpuštanja radnika jer bi takav scenarij negativno utjecao na cjelokupni oporavak Hrvatske“, istaknuo je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, piše u priopćenju HUT-a.

Vlada je nove mjere predstavila u utorak.

Prva mjera se odnosi na skraćivanje radnoga vremena. Ona se dosada odnosila na skraćivanje radnog vremena od 50 posto, a sada se smanjuje na 70 posto.
 
Smanjuje se i potrebna dokumentacija koju različiti subjekti moraju podnijeti kako bi se ta mjera pojednostavila u svojoj provedbi, a maksimalna mjesečna potpora po radniku raste s dosadašnjih 2.000 na 2.800 kuna.
 
Tu je mjeru dosada koristilo 606 poslodavaca za više od 30.000 radnika.
 
Po ovoj mjeri netko može raditi dan i pol, a ostala tri i pol dana nadomjestit će država u iznosu do 2.800 kuna, a uz to će i osloboditi plaćanja doprinosa na taj iznos.
 
Druga mjera, koja je i najbitnija, a počela je u ožujku s 3.250 kuna,  nastavila se u travnju i svibnju isplatom iznosa od 4.000 kuna, kasnije je u lipnju produžena za određene sektore i nastavljena je do danas za one sektore koji su bili najugroženiji, je prepravljena da bi bila prilagođena trenutnim potrebama.
 
“Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa. Na primjer, potpora od 2.000 kuna po radniku za pad prometa od najmanje 40 posto. Zatim ide 2.500 kuna za pad prometa od 45-50 posto, za pad od 50-55 posto ide 3.000, za 55-60 3500, a 4.000 kuna po radniku ide za pad prometa od 60 posto i više”, pojasnio je premijer Andrej Plenković prigodom predstavljanja ovih mjera.
 
Dodao je da se korisnici potpore oslobađaju plaćanja doprinosa na sve ove iznose.

Bez vode 22. listopada dijelovi Poreča

HDLU Istre: Robertu Fišeru nagrada u sklopu projekta ‘Crni labud’