in

Infobipov kampus gradit će se u sklopu IT parka čijim će inženjerima rješavati i stambeno pitanje

Silvio Kutić/Infobip

Širenje je dio jačeg regionalnog pozicioniranja, čime si Infobip jača bazu u pripremama za IPO.

Infobip je u Sarajevu krenuo u izgradnju svog trećeg kampusa koji će, prema prvim najavama, biti veći od onog u Vodnjanu te za petama najvećem, koji gradi u Zagrebu. Vodeća hrvatska softverska od sarajevske općine Centar na javnom natječaju kupila je na lokaciji Šip četiri građevinske parcele ukupne površine 4230 kvadrata.

Vrijednost ugovora je 503.000 KM-a što je oko 1,9 milijuna kuna. Iako je cijena građevinskog zemljišta u Bosni i Hercegovini niža od one u Hrvatskoj, planovi koje Infobip ima u glavnom gradu susjedne države nisu ništa manje ambiciozni od onih ovdje. Kampus u Sarajevu prostirat će se na 8500 kvadrata. Trenutačno, kompanija u tom gradu zapošljava više od 160 stručnjaka, a s ovom investicijom na jednom će mjestu moći ponuditi posao za više od 500 ljudi.

Po tim pokazateljima, riječ o najvećoj IT investiciji u BiH unazad desetljeća. Infobip je već krenuo u proces izbora arhitektonskog rješenja za novi kampus. Kako navode, otvorili su ga najboljim regionalnim igračima i trebao bi biti zaključen u iduća dva mjeseca. Iako zasad nije poznato kolika će biti ukupna vrijednost investicije u Sarajevu, usporedbe radi, novi kampus u Zagrebu navodno je ulaganje teško 120 milijuna kuna.

Širenje u Sarajevu dio je sve jačeg regionalnog pozicioniranja Infobipa, a čime si tvrtka jača bazu u pripremama za izlazak na burzu u New Yorku u idućih nekoliko godina sukladno najavama koje je iznio suosnivač i direktor kompanije Silvio Kutić.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, Infobip je u sklopu reorganizacije kampus u Vodnjanu odlučio pretvoriti u svoje globalno sjedište, novi kampus u Zagrebu u sjedište poslovanja za Europu dok će kampus u BiH postati sjedište operacija za Bliski Istok i sjevernu Afriku, takozvanu MENA regiju. Dino Ibrahimović, direktor MENA regije u Infobipu kaže da i u BiH planiraju znatno povećanje broja zaposlenika sukladno planu kompanije da na globalnoj razini u 2020. otvori 1000 novih radnih mjesta.

Naglašava da će sarajevski kampus s više od 500 zaposlenika postati jedan od ključnih razvojnih centara Infobipa i strateško središte poslovanja za MENA regiju. “Budući da nam trenutni poslovni prostori nisu dostatni, gradnja suvremenog IT kampusa za sve zaposlenike na prostorima šire sarajevske okolice logičan je iskorak s obzirom na projicirani rast našeg ureda”, kaže Ibrahimović. Prvi Infobipov kampus “Pangea”, onaj u Vodnjanu, čijem je otvaranju prije tri godine prisustvovao i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, prostire se na ukupno 17.000 kvadrata, a u raspoloživom poslovnom prostoru ima kapacitet od 5600 kvadrata namijenjenih za dvjestotinjak zaposlenika.

Kampus u Zagrebu “Alpha Centauri”, koji se ubrzano gradi u Svetoj Klari, a koji će biti najveći, prostire se na 20.000 kvadrata i imat će čak 11.900 kvadrata poslovnog prostora na sedam etaža. Kako navode u Infobipu, izgradnja napreduje po planu. Prizemlje je završeno, a trenutno se dovršava druga etaža. Kampus Alpha Centauri očekuje se da će prve stanare dobiti do kraja ove godine. “Nema daljnjih planova po pitanju izgradnje novih kampusa u regiji, ali u planu su povećanja kapaciteta svih naših ureda u Hrvatskoj – u Vodnjanu, Zagrebu, Rijeci i Splitu”, pojašnjavaju u Infobipu.

Dino Ibrahimović je vezano za gradnju kampusa u BiH izjavio je da je sarajevska općina Centar pokazala najviše spremnosti od svih razina vlasti u BiH da pruži podršku IT kompanijama. “Naš dugoročni cilj je da zadržimo mlade talente u BiH te smo svjesni da samo radno mjesto nije dovoljno u toj namjeri, ali ćemo mi kao kompanija pružiti sigurno radno mjesto, određene benefite i uvjete rada koji se mogu usporediti s najvećim svjetskim kompanijama”, kaže Ibrahimović.

Globalno, Infobip je u velikoj ekspanziji čiji je cilj udvostručiti broj zaposlenika do 2022. na njih 4500, pri čemu se najveći rast broja zaposlenika očekuje upravo u regiji. Kompanija je dosad otvorila 67 ureda na svim kontinentima izuzev Antarktike. U BiH, uz Sarajevo, novi ured Infobip je nedavno otvorio u Tuzli gdje zapošljava 25 stručnjaka, a plan ga je povećati na njih 80. Do sada se u BiH radio softverski razvoj za glasovne i cloud usluge te prodaja za Bliski Istok.

Cijeli članak pročitajte na portalu Poslovni.hr.

KAŠTELIR: Udruga VITIS želi valorizirati grampere i turistima ponuditi lokalne poljoprivredne proizvode

KAŠTELIR: Udruga VITIS želi valorizirati grampere i turistima ponuditi lokalne poljoprivredne proizvode

Kaštelir/Vižinada/Višnjan: Uskoro TIA - Tjedan kreativnih izvannastavnih aktivnosti za učenike

Kaštelir/Vižinada/Višnjan: Uskoro TIA – Tjedan kreativnih izvannastavnih aktivnosti za učenike