in

KAŠTELIR: Udruga VITIS želi valorizirati grampere i turistima ponuditi lokalne poljoprivredne proizvode

Marko Bratović/Foto Tanja Kocijančić

Skupina mlađih kaštelirskih poljoprivrednih proizvođača odlučila je oživjeti svoju poljoprivrednu udrugu Vitis, koja je skoro deset godina bila neaktivna. Na njeno čelo kao predsjednik na konstituirajućoj sjednici lani u prosincu postavljen je Marko Bratović, za tajnika Ivan Legović, potpredsjednik je donačelnik Karlo Grebac, a članovi Upravnog odbora Vili Kocijančić, Đulijano Petrović i Enio Jugovac, ujedno i načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

Razlog njenog „oživljavanja“ jest u tome što se domaći poljoprivredni proizvodi i zdrava hrana vraćaju sve više u fokus građana, pa je i potražnja za njima nakon godina stagnacije u velikom porastu.

Marko Bratović, po struci magistar agronomije koji se na vlastitom gospodarstvu bavi ekološkom proizvodnjom maslinovog ulja, povrća te specijaliziranih bezalkoholnih napitaka rekao nam je da će njihove ključne aktivnosti biti kandidiranje na EU fondove, pomoć proizvođačima u edukaciji i praćenju trendova u poljoprivredi, zatim poradit će na dodanoj vrijednosti lokalnih proizvoda uz pomoć certifikata, poboljšat će suradnju s lokalnom turističkom zajednicom na promocija lokalnih poljoprivrednih proizvoda…

-Imamo sreću što nam se općina jako turistički razvila i broj turista stalno raste, što moramo iskoristiti. Stoga, kao prvi korak, planiramo napraviti u suradnji s općinom i turističkom zajednicom brošuru u kojoj će biti svi poljoprivredni proizvođači iz naše općine, s cjelokupnom ponudom koju nude. Brošura će se dijeliti u TZ-u svim gostima i bit će u svakoj kući za odmor i apartmanu. Tako će turisti koji dođu ovdje moći pogledati što se sve nudi i kupiti direktno kod proizvođača. Mnogi turisti koji su kupovali kod mene bili su oduševljeni time što mogu kupovati domaću hranu. No, većina za takvu mogućnost nije znala, pojasnio nam je Bratović.

Podsjetimo da je udruga Vitis osnovana 1997., a tada je kao i u ostatku Istre najveću ulogu imala u distribuciji sadnica maslina, vinove loze i voćaka prema županijskom programu poticanja, tj. sufinanciranja sadnje dugogodišnjih nasada. Onda je od 2011. godine nestala. Kad se zbog europskih propisa o zabrani neposrednog financijskog pomaganja privatnom poduzetništvu i istarski program poticanja sadnje novih vinograda, maslinika i voćnjaka morao ugasiti, i udruga Vitis je prestala s radom. Do tada je udruga organizirala i kasnije također ugašenu općinsku smotru vina i maslinovog ulja na Valentinovo 14. veljače. Posljednja je održana 2011. godine, nakon toga je opao interes za takve manifestacije i kod izlagača i kod posjetitelja.

Danas je izuzetno populariziran kaštelirski krumpir, kojeg u Kašteliru zovu gramper i kojemu je posvećena ljetna fešta Gramperijada.

Afirmacija i zaštita kaštelirskog grampera će također biti jedan od zadataka, veli Bratović, pa slijedi temeljito istraživanje svih aspekata njegove proizvodnje i plasmana, od uvjeta tla i mikroklime koji mu daju kvalitativna svojstva i čine ga različitim od krumpira s drugih područja. Iako je kaštelirski gramper popularan, proizvodi se u vrlo malim količinama. Računa se da se na području općine krumpir uzgaja na svega pet hektara površine, s prosječnim prinosom od 30 tona po hektaru. Bratović veli da im je plan da se proizvodnja poveća barem deset puta. Zemlje za to na području općine ima sasvim dovoljno, posebice zapuštenog kojeg vlasnici više nemaju interesa obrađivati.

Stoga je jedan od važnih zadataka općinske uprave da ishodi od države suglasnost na program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, kako bi se statistike njegova iskorištenja bar malo promijenile. Računa se da u ovoj općini ima ukupno 2.100 hektara obradivog zemljišta, a da je više od 70 posto te površine zapušteno. Od zemljišta koje se obrađuje, 120 hektara zauzimaju Agrolagunini vinogradi, a još 100 hektara privatni vinogradi. Na 130 hektara zasađeno je oko 50.000 stabala maslina, žitarice se siju na 300 hektara, još 300 hektara zauzimaju Agrolagunini pašnjaci za ovce pokraj naselja Rogovići, dok je povrtlarskim kulturama zasađeno desetak hektara. Iz ovih podataka je jasno da su neiskorišteni potencijali jako veliki.

Obnovljena udruga Vitis zasad broji desetak članova. Žele okupiti sve relevantne proizvođače s područja općine. Zanima ih održavanje stručnih predavanja i edukacija, rado bi obnovili i općinsku smotru vina i maslinovih ulja. Podržavaju i razvoj ekološke poljoprivrede, ali zasad je jedini ekološki proizvođač u ovoj općini Marko Bratović s 2,5 hektara certificirane ekološke proizvodnje maslina i povrća.

Karate klubu Finida 11 medalja na Prvenstvu Hrvatske u katama

Karate klubu Finida 11 medalja na Prvenstvu Hrvatske u katama

Infobipov kampus gradit će se u sklopu IT parka čijim će inženjerima rješavati i stambeno pitanje

Infobipov kampus gradit će se u sklopu IT parka čijim će inženjerima rješavati i stambeno pitanje