in

INVESTICIJA OD 150 MILIJUNA KUNA – Otvorena luksuzna ACI MARINA ROVINJ koja može primiti jahte do 100 metara

Foto: Vladimir Bugarin

Danas je u Rovinju svečano otvorena najmodernija, a po mnogima i najljepša marina nautičkog turizma na Jadranu, ACI marina Rovinj, koja s najvišim standardima dizajna i tehnološkim rješenjima može ponosno stati uz bok elitnim svjetskim destinacijama. Povijesno najveća ACI-jeva investicija teška 150 milijuna kuna s kategorijom 5 sidara može se opisati u četiri riječi: ljepota, luksuz, inovativnost i sigurnost. Marinu je svečano otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.  

Ova investicija omogućuje novu dimenziju turizma te je to dodatni impuls jačanja turizma ovdje u Istri koja je od naših županija jedna od nositelja hrvatskog turizma. Kombinacija marine u Rovinju i Grand Hotela Park zaista ovaj prekrasan istarski grad čini još atraktivnijim. Veselim se čitati brojeve kojim će ovakva oplemenjena ponuda Rovinja unaprijediti rezultate ove turističke sezone. – izjavio je premijer Plenković i čestitao svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta te istaknuo da Vlada brojnim razvojnim projektima potiče razvoj Istarske županije.

ACI se prilikom rekonstrukcije vodio izvornim vrijednostima naglašavajući ljepotu prirodnog okružja minimalnim zahvatima u prostoru. Minimalistička arhitektura idealno se uklapa u prostor i okoliš, nije vizualno nametljiva, najmodernija tehnološka i infrastrukturna rješenja, vrhunska razina usluge te bogati sadržaji koji na 1400 m2 pružaju niz funkcionalnih servisa zadovoljit će potrebe i najzahtjevnijih nautičara. Pa ih tako u marini očekuju moderni ugostiteljski objekti, restorani i caffe – lounge bar, wellness, trgovina mješovitom robom i brand stores svjetski poznatih marki, predstavništva renomiranih prodajnih zastupnika luksuznih jahti, čarter agencije, servisni centar za plovila, itd. Wi-Fi sustav najnovije generacije, najmoderniji sustav video nadzora i kontrole pristupa, ACI sustav digitalnih uplovljavanja te automatizirani sustav za osiguranje maksimalne energetske učinkovitosti samo su dio rješenja rovinjske marine. Dva prostrana bazena marine broje 196 veza koji mogu primiti plovila prosječne duljine 17 metara, ali i znatno veća, sve do 100 metara što jamči sigurnu luku i za velike i mega-jahte.

Pravi posao je tek preda nama jer nam je cilj, ne samo ispuniti nego, nadmašiti očekivanja naših gostiju. – izjavio je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja te nastavio, i u 2019. nas očekuju ozbiljni projekti vrijedni 120 milijuna kuna koje ćemo, između ostalog, investirati u rekonstrukciju velikog dijela marine Korčula, prvu fazu radova u ACI marini Pula, izgradnju charter terminala u ACI marini Split i drugo.

Investicija rekonstrukcije rovinjske marine je jedna od najznačajnijih investicija u nautičkom turizmu Hrvatske jer, između ostaloga, zorno prikazuje sinergiju ACI-ja i Grand Park hotela, dva komplementarna, a različita turistička subjekta koji zajednički stvaraju dodatnu ukupnu vrijednost za destinaciju. Sinergijom poduzetnika, lokalne zajednice, državne strategije razvoja nautičkog turizma, strateškog prostornog planiranja na razini države ACI marina Rovinj pokazuje da je simbol izvrsnosti u nautičkom turizmu Hrvatske.

ACI je tvrtka na koju smo ponosni. – naglasio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te dodao da je do danas u prometnu infrastrukturu uloženo ukupno 20 milijardi kuna, od toga za veliki dio projekata u Istarskoj županiji što će pridonijeti daljnjem razvoju. Gari Cappelli, ministar turizma izjavio je da je ponosan jer turizam u Rovinju čvrsto plovi s pet sidara ističući kako je u destinaciji velika koncentracija jedne velike vrijednosti hrvatskog turizma. Nazočnima se obratio i Marko Paliaga, gradonačelnik grada Rovinja te posebno istaknuo da je upravo projekt rekonstrukcije ACI marine Rovinj dobar primjer suradnje javnog i privatnog sektora. 

Bitno je spomenuti da je ACI u zadnjih desetak godina uložio 600 milijuna kuna u modernizaciju i obnovu marina. Od toga u istarske marine uloženo je 260 milijuna kuna. Pored novije marine Slano, najveće investicije bile su upravo u istarskim marinama: Pomer i Rovinj koje su kompletno obnovljene. 

ACI je danas još jednom potvrdio da je najveći sustav marina na Mediteranu sa 22 marine koje su strateški raspoređene duž cijele obale Jadrana, od Umaga od Dubrovnika čime se podržava i pozicija Hrvatske kao jedne od vodećih nautičkih destinacija na svijetu.

Ovo je nova faza modernog poslovanja ACI-ja, društva od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koji je usmjeren na stvaranje višestrukih vrijednosti za državu i lokalnu zajednicu. ACI marina Rovinj nije samo ACI-jeva investicija, to je investicija ove države u buduće naraštaje. – zaključio je Pavić.

Svečanom otvorenju rovinjske marine nazočili su brojni visoki dužnosnici, predstavnici lokalne uprave i samouprave, gospodarstvenici i brojni drugi gosti.

Prošlogodišnji rekordni rezultati poslovanja pokazuju da su u ACI-ju postavili dobar smjer, a rezultati prvog kvartala ove godine potvrđuju daljnji trend rasta o čemu svjedoče i objavljeni financijski izvještaji za prvi kvartal 2019. godine. Trend rasta prihoda nastavio se i u 2018.g.: u prva tri mjeseca 2019. poslovni prihodi su povećani za 8% u odnosu na usporedni period prethodne godine i iznose 34 milijuna kuna, dok su ukupni prihodi porasli za 3%. Najznačajniji rast zabilježen je u marinama Dubrovnik i Vodice. Rashodi su smanjeni za daljnjih 2%. Iako je ostvaren negativan bruto financijski rezultat, isti je u odnosu na usporedni period veći za 2 milijuna kuna. EBITDA je također porasla za 16% i iznosi 11,3 milijuna kuna.

Foto: Vladimir Bugarin

NOVIGRAD: Otvorena skupna izložba AGATA MIX MEDIA

ALAN FORD VEČERAS U POREČU: Uz poznate strip junake završava BOOKtiga