in

Investicija od 197 milijuna eura: Krajem godine starta gradnja druge cijevi TUNELA UČKA

EU Komisija odobrila je Izmjene i dopune br. 6 Ugovora o koncesiji između Republike Hrvatske i Bina Istre dd, koncesionara Istarskog ipsilona. Ova važna odluka koja se temelji na pozitivnoj ocjeni Ureda za tržišno natjecanje u Briselu omogućava koncesionaru Bina Istri investiciju od 197 miliona eura za nastavak gradnje odnosno izgradnje druge cijevi tunela Učka.

Ova investicija odnosno faza 2B2-1 obuhvaća izgradnju nove tunelske cijevi dužine 5,6 kilometara s preko kilometar poprečnih komunikacijskih cijevi, 1,9 kilometara dionice autoceste s istarske strane, 500 metara portalne površine s kvarnerske strane kao i novo odmorište s pratećim sadržajima, isto tako s kvarnerske strane, saznajemo u Bina Istri.

Faza 2B2-1 predstavlja najkompleksniju dionicu Istarskog ipsilona koju koncesionar pretvara u autocestu a sve zbog potrebe bušenja nove tunelske cijevi bez obustave prometovanja postojećom, znatnog geološkog rizika zbog nestabilnosti tla i stijenske mase te velikog broja cestovnih objekata.

Ova faza za koju je koncesionar uspio dovršiti sve tehničke pripreme donosi višestruke koristi široj zajednici. Izgradnjom druge cijevi, tunel Učka postiže najveće EU sigurnosne standarde prometovanja cestovnim tunelima a dovršenjem punog profila autoceste na istarskoj strani značajno se utječe na smanjenje broja prometnih nezgoda povezanih s prometovanjem na dionicama u polu-profilu.

Ova investicija će još pojednostaviti putovanje, svakako imati snažan utjecaj na povećanje domaćeg i turističkog prometa. Gradnja ove dionice će zasigurno izravno pridonijeti povećanju BDP-a zbog angažmana velikog broja domaćih građevinskih tvrtki što predstavlja izazov koncesionaru zbog nedostatka velikih hrvatskih kompanija s jakim referencama na sličnim projektima.

Detaljan opseg posla pod-faze 2B2-1 na dionici dužine 8010m. [PK 27+860 to PK 35+870] nalazi se u nastavku :

  • Čvor Vranja
  • 2 trake autoceste + zaustavna traka između čvora Vranja i tunela Učka (l=1900m)
  • Drugi vijadukt Zrinšćak (l = 268,6 m)
  • Druga cijev tunela Učka (l = 5630 m)
  • Oprema tunela Učka
  • Spoj između portala Kvarner i postojeće mreže ceste (l=475m)
  • Poprečni spojevi između dva tunela.

U svom postupku EU Komisija je ispitala usklađenost s pravilima EU-a o državnim potporama za usluge od općeg gospodarskog interesa (SGEI) i pravilima EU o javnoj nabavi, posebno Direktivom EU o dodjeli koncesijskih ugovora (Direktiva 2014/23 / EU). EU Komisija je utvrdila da su produljenjem ugovora o koncesiji Istarskog Ipsilona, ispunjeni svi uvjeti kompatibilnosti. EU Komisija smatra da je produljenje koncesije proporcionalno iznosu potrebnom za financiranje potrebnih radova, a Bina Istra nije prekomjerno kompenzirana. Komisija je zaključila da će ova mjera poticati rast i omogućiti ulaganja, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije i trgovine između država članica u skladu s EU državnim potporama i pravilima o javnoj nabavi. Na temelju toga EU Komisija je u skladu s pravilima EU o državnim potporama odobrila hrvatsku potporu produženjem Ugovora o koncesiji za 5 godina.

Nakon planirane odluke Vlade RH te planiranog zatvaranja financijske konstrukcije građevinski radovi se očekuju pred kraj 2020. u trajanju od 42 mjeseca.

Bez obzira na negativne učinke Covid 19, Bina Istra te Vlada RH, te posebice MMPI na čelu s Ministrom Butković intenzivno rade s Bina Istrom na otklanjanju svih prepreka za početak građenja te se očekuje od Bina Istre da s komercijalnim bankama skoro refinancira dugove te povoljnije financiranje novih investicija čime bi se znatno smanjile subvencije te utjecaj na državni proračun.

Na gradilištu se očekuje cca 1.000 radnika iz hrvatskih građevinskih kompanija.

Bina Istre koristi priliku da se zahvali Vladi RH, posebice MMPI i MFIN, na podršci u ovoj važnoj i strateškoj investiciji za Republiku Hrvatsku, piše u priopćenju.

Hrvati ne mogu u Srbiju bez negativnog testa na koronu

MOTOVUN – Interpret Europe: Tečaj za vodiče interpretatore