in

Istarski ipsilon: Startala gradnja drugog mosta na Mirni, vijadukta iznad Lima i punog profila od Tunela Učka do Matulja

Foto Bina Istra

Prigodnom svečanošću danas je obilježen početak radova na izgradnji punog profila, drugog kolničkog traka na 10,5 kilometara dionice Istarskog ipsilona od tunela Učke do Matulja, a počeli su i radovi na drugom mostu Mirna i vijaduktu Limska Draga, na tri gradilišta vrijedna 214 milijuna eura.

U petak, 16. veljače 2024. godine svečano je obilježen početak radova na 10 kilometara dugoj dionici Istarskog ipsilona od tunela Učka do Matulja te dupliranja mosta Mirna i vijadukta Limska draga, ukupne duljine 1,6 km. Naime, nakon što je u rujnu prošle godine probijena druga cijev tunela Učka, u kojoj se trenutno betoniraju tunelske obloge, izvode kolničke strukture te se tunel oprema brojnim sustavima, danas su počeli radovi i na izgradnji Istarskog ipsilona u punom profilu od kvarnerske strane tunela Učka do Matulja.

Radovi na dionici koja će u punom profilu autoceste spojiti tunel Učku i Matulje izvodit će se 3 i pol godine, što znači da će se od 2027. godine od Pazina do Matulja putovati autocestom u punom profilu.  

Vrijednost izgradnje spoja od tunela do čvora Matulji te dupliranje vijadukta Limska Draga (duljine 0,55 kilometara) i mosta Mirna (duljine 1,4 kilometra) – točnije Podfaza 2B2-2 i2B2-3, iznosi oko 214 milijuna eura. 

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je uoči svečanosti obišao gradilište mosta Mirna, rekao je da se ostvaruje veliki infrastrukturni projekt završetka Istarskog ipsilona u punom profilu, ukupne vrijednosti 600 milijuna eura, koji je većim dijelom već realiziran, te je to najveći projekt u cestovnoj infrastrukturi, veći i od Pelješkog mosta. Dodao je kako bi druga cijev tunela Učka, koja je lani probijena, trebala biti završena do rujna ili kolovoza ove godine.  
Govoreći o tri otvorena gradilišta, rekao je da je riječ o složenim objektima, a tvrtka Bina-Istra cijeli projekt izvodi filigranski točno, i završava radove i prije rokova.

Od Zagreba do Pule za manje od tri sata
 
Generalni direktor Bina-Istre Dario Silić ocijenio je da je povijesni dan za tu tvrtku jer su otvorena tri velika, složena i zahtjevna gradilišta, vrijedna oko 214 milijuna eura.

Izgradnjom ovih preostalih dviju podfaza ukupne duljine oko 10,5 kilometara mreža Istarskog ipsilona bit će u cijelosti izgrađena u punom profilu i po dovršetku čvora Matulji spojit će se obilaznicom Rijeke, odnosno s mrežom autocesta pod upravljanjem Hrvatskih autocesta. To znači da će se od Pule do Zagreba moći putovati u punom profilu autoceste bez zaustavljanja za 2 i pol sata.

Podsjetimo, u kontekstu izgradnje Istarskog ipsilona u punom profilu, do sada je realizirana faza 2B1 kroz koju je izgrađeno ukupno 28 kilometara trase od Rogovića do Vranje, uključujući i 2,5 kilometara objekata, a koja je puštena u promet u rujnu 2021. godine.

Foto Bina Istra
Foto Bina Istra

Paralelno s radovima na ovoj fazi, 2020. usvojene su izmjene i dopune Ugovora o koncesiji kojima je omogućen početak Pod-Faze 2B2-1 u duljini od 8 kilometara, a koja uključuje izgradnju druge cijevi tunela Učka s punim profilom do čvorišta Vranja te izgradnju odmorišta Kvarner. Tunel Učka probijen je u rujnu 2023. godine, a puštanje u promet ove dionice očekuje se u ljeto ove godine.

Posljednjom izmjenom i dopunom Ugovora o koncesiji usvojenom u svibnju 2023. godine omogućena je realizacija i posljednjih dviju faza kojima će Istarski ipsilon u cijelosti biti izgrađen u punom profilu – Pod-Faza 2B2-2 i 2B2-3, a koje uključuju izgradnju trase ukupne duljine 12,5 kilometara te most Mirnu i vijadukt Limsku Dragu. 

Dupliranjem dionice Matulji-tunel Učka također će se omogućiti pristup naseljima Benčinići i Kolavići, što danas stvara velike probleme u sigurnosti prometa i prilazu tim naseljima.

Izgradnja Istarskog ipsilona u punom profilu omogućit će bolje prometno povezivanje Istre s Primorsko-goranskom županijom i ostatkom Republike Hrvatske. Projekt će doprinijeti i znatnom povećanju sigurnosti i protočnosti prometa s obzirom da se radi o dionicima autoceste na kojima u vrijeme sezone dnevno prođe 18.000 vozila, objavila je Bina Istra.

Foto Grad Poreč

POREČ: Uređuju se igrališta u sklopu SRC-a „Veli Jože“

poreč knjižnica

Gradska knjižnica Poreč pokrenula klub čitatelja KnjižeRaj