in

Istarski obrtnici od Stožera zatražili otvaranje ugostiteljskih objekata – za početak terasa. Odgovorili Kozlevac i Stojanović

Sastanak stožera i obrtnika

U utorak, 26. siječnja, u Puli je održan sastanak predstavnika Obrtničke komore Istarske županije s vodstvom Stožera civilne zaštite Istarske županije, Dinom Kozlevcem i dr. Aleksandrom Stojanovićem. Izaslanstvo Komore činili su predsjednik Robert Momić, predsjednik Ceha ugostitelja Stanislav Briškoski i član Ceha Zlatko Deskar.

Ilustracija

Stožer je izviješten o zaključcima Ceha: traženju popuštanja mjera, odnosno dopuštenja za rad ugostiteljskih objekata od 8. veljače (terase, a nakon toga kompletni objekti) i najavi tempa popuštanja mjera radi pravovremene pripreme.

Obrtnici su naglasili da daju potporu radu Stožera Civilne zaštite Istarske županije, za koji smatraju kako se za vrijeme cijele krize nosi(o) stručno i odgovorno. Dino Kozlevac istaknuo je kako je u više navrata od Nacionalnog stožera tražena mogućnost regionalnog donošenja mjera, te kako Stožer Istarske županije nije utvrdio kako su ugostiteljski objekti u županiji bili žarišta zaraze.

Nažalost (iako je prošle godine upravo Vlada RH tražila od EU dopuštenje za regionalizaciju mjera), to nije dopušteno. Vezano za trenutnu situaciju dr. Stojanović je iznio podatak kako je dvotjedna incidencija u Istarskoj županiji ispod 70 slučajeva na 100.000 stanovnika. Zatim je istaknuto kako je nacionalni Stožer najavio popuštanje mjera – vrlo skoro očekuje se “otvaranje” teretana i mogućnosti sportskog treninga, kao i ujednačavanje tretmana za dostavu kave.

Nakon toga, očekuje se otvaranje terasa, a do konca veljače moguće je očekivati i rad cjelovitih ugostiteljskih objekata – naravno, uz pridržavanje preporuka i uz uvjet da ne bude rasta broja zaraženih. Svi shvaćaju važnost turističke sezone, te kako je potrebno sve napraviti kako bi ona bila dobro pripremljena i uspješna.

Naravno, važna je i dalja potpora države svim pogođenim sektorima. Stožer Istarske županije zahvalan je istarskim ugostiteljima za disciplinirano ponašanje i pridržavanje mjera, te je dogovoreno da se i dalje redovito održavaju sastanci. Predstavnici Komore zainteresirani su pridružiti se kampanji cijepljenja, kada ona bude pokrenuta, te smatraju kako bi Stožer civilne zaštite Istarske županije trebao imati legimitet za donošenje odluka, sukladno lokalnoj zdravstvenoj situaciji.

U 2 godine u Istri pokrenuti projekti izgradnje cestovne infrastrukture vrijedni 1,5 milijardi kuna

I FUNTANA ima svoje naljepnice na Viberu!