in

IVANA ŠTIKOVIĆ, DIREKTORICA PROMOHOTELA: Sajam nudi sve novosti u turizmu – sve s ciljem da poduzetnici budu bolji od konkurencije

Ivana Štiković

Promohotel,  međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam, jedan je od simbola Poreča, koji će idućeg tjedna doživjeti svoje 34. izdanje. Sajam je prvi put organiziran 1993. godine kao projekt porečke tvrtke Studio 053, a danas je to respektabilna manifestacija koja će u sportskoj dvorani Žatika okupiti 200 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Republike Srbije, Makedonije, Njemačke, Austrije, Belgije i Španjolske. Na sajmu se predstavljaju renomirane hrvatske tvrtke iz HoReCa sektora te europski proizvođači i distributeri koji zastupaju više od 500 poznatih svjetskih brendova. Promohotel se s godinama, kako je rastao, još više približio tržišnim potrebama i trendovima, pa se u Žatici mogu na predavanjima doznati sve novosti i trendovi u turizmu, posebice za privatne iznajmljivače, te kušati gastronomske poslastice koje na licu mjesta pripremaju vrhunski chefovi.

O svemu tome popričali smo s direktoricom Promohotela Ivanom Štiković, koja posao u Studiju 053 vodi s ocem Frankom.

-Cilj sajma jest na jednom mjestu okupiti renomirane hrvatske i inozemne tvrtke koje predstavljaju raznovrsne svjetske brandove sa svim turističkim subjektima koji djeluju na području Istarske županije, ali i šire okolice. Promohotel je mjesto za sve one koji su željni unaprijediti svoje poslovanje i voditi svoje objekte prema najnovijim svjetskim standardima te biti bolji od konkurencije, pojašnjava nam Ivana.

Danas je moderna tehnologija uzela maha i jednim klikom iz naslonjača možemo si kupiti što poželimo, no veli nam direktorica da je interes za izlaganjem na sajmu uvijek velik. „Dokaz je to da posjetitelji i turistički djelatnici još uvijek imaju potrebu proizvod vidjeti „u živo“ i na licu mjesta dobiti sve potrebne informacije direktno od proizvođača ili distributera“, kaže Ivana.

Dodaje da veliku podršku za Promohotel imaju od Grada Poreča i Turističke zajednice grada Poreča, s kojima su lani priredili besplatne edukacije za iznajmljivače, s obzirom da svake godine Poreč bilježi znatan porast broja turista. K tome, iznajmljivači su pokazali jako velik interes za dodatnim edukacijama, pa su ponukani lanjskim dobrim iskustvima i ove godine u suradnji s porečkim TZ-om organizirali za njih besplatnu edukaciju pod nazivom „Program izvrsnosti domaćina privatnog smještaja“.

Osim edukacije nakon koje se dobiva certifikat „EDUCIRANI DOMAĆIN 2019.“, bit će predavanja i panel rasprava na temu „Luksuzni turizam u Istri – mit ili stvarnost“. Za ugostiteljske djelatnike pripremili su predavanja „Praksa i mentoring u turizmu“, „Gastro trendovi u 2019. godini“ te panel raspravu „Estetika i prezentacija jela i pića – koja je uloga djelatnika“, u suradnji s renomiranim ugostiteljskim djelatnicima, vlasnicima restorana, kafića i menadžerima hrane i pića.

Što je Ivanu ponukalo da s tatom počne raditi baš ovaj posao?

-Odmalena slušam o Promohotelu. Ipak radi se o obiteljskom biznisu, a kad si privatnik posao oduzima veći dio dana i radnog vremena gotovo da i nema. Promatrajući sa strane, željela sam postati dio tima, stoga je moje prvo zaposlenje na sajmu započelo još u osnovnoj školi kao hostesa. Kao srednjoškolka, a kasnije kao studentica Fakulteta za Menadžment u turizmu i ugostiteljstvo, sudjelovala sam u mnogobrojnim aktivnostima koje su bile usko povezane s kreiranjem, organizacijom i realizacijom raznih projekata. Shvativši da su dinamika, izazovi i timski rad nešto u čemu uživam, duboko u meni rasla je želja za spajanjem teorijskog znanja i prakse. Prirodni slijed događaja bio je taj da se zaposlim u obiteljskoj tvrtki, a od tog dana prošlo je punih 12 godina, ispričala nam je ova ambiciozna Porečanka.

Svoje dosadašnje iskustvo sagradila je kroz organizaciju 30-ak sajmova te brojnih drugih priredbi i evenata.

-Konstantnim rastom obima posla kroz zadnjih nekoliko godina i na temelju naučenog znanja paralelno je rasla i moja odgovornost prema tvrtki i poslu, što me dovelo do pozicije „voditeljice projekata“, kaže nam današnja direktorica sajma Promohotel.

-Bez odličnog tima djelatnika i suradnika s kojima surađujemo dugi niz godina, ne bismo bili u mogućnosti organizirati i realizirati sve ove projekte, stoga im se ovim putem svima zahvaljujem. Svoj uspjeh dugujem i direktoru (u mom slučaju, tati Franku) koji je kroz sve ove godine imao povjerenja u mene i svojom podrškom podržavao ostvarenje svakog mog cilja, ističe Ivana.

Organizacija manifestacija vrlo je zahtjevan posao, jer je odgovornost velika a detalja puno. „Tim gore, ili bolje, ako si perfekcionist. U mojoj glavi mora biti sve savršeno, ali nažalost nikad nije… Uvijek ima prostora za napredak i usavršavanje“, ističe Porečanka i dodaje da na organizaciji Promohotela rade jako dugo.

-Manifestacija je to kompletna u našoj organizaciji, tako da je tu fokus na maksimalnu angažiranost oko svega. I što se sajam više bliži, privatnog života gotovo da i nema. Ali kad ti posao postane strast i ljubav, na to ne gledam kao na neki minus, jer za drage ljude i sebe uvijek nađem vremena, otkrila nam je mlada poduzetnica.   

I dok Ivana, Franko i njihov tim užurbano pripremaju posljednje detalje oko sajma koji vrata otvara 20. veljače, valja naglasiti da se Promohotel, kojemu je krilatica „mjesto dragocjenih poslovnih susreta“, održava na 4.500 četvornih metara unutrašnjeg  i 500 kvadrata vanjskog prostora. Ove se godine na sajmu predstavlja 200 izlagača, uz povećanje inozemnih izlagača za čak 20 posto.

-Kako se sajam održava na tri etaže Žatike, zadnjih se tri godine vrtimo uvijek oko iste brojke, jer više od toliko prostora u dvorani nema. Nažalost, ponovno nismo, kao ni lani, svim zainteresiranim tvrtkama mogli omogućiti izlaganje, ustvrdila nam je na kraju Ivana, čija tvrtka organizira još i Giostru – porečki povijesni festival, tehnički dio vinske izložbe Vinistra i ribarskog sajma Crofish, kao i niz drugih projekata.

Podsjetimo još za kraj – Promohotel se održava od 20 do 23. veljače. Ulaz na sajam i sva popratna događanja je besplatan.

Sve detalje oko programa predavanja i ostalih događanja, te izlagačima možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici www.promohotel.hr.

Od ove sezone putujte iz Pule u Birmingham!

Otvoreno prvenstvo Poreča u veleslalomu 23. veljače na Zoncolanu – prijavite se!