in

Iz EU fondova – do 2021. stižu brodska linija Poreč – Caorle i JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ NA STRUJU

Uvodni sastanak projekta „SUTRA – SUSTAINABLE TRANSPORT IN ADRIATIC COASTAL AREAS AND HINTERLAND”, odnosno Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu održan je nedavno u gradskoj palači Grada Caorle (Comune di Caorle), a prisustvovali su mu i predstavnici Grada Poreča, zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić, ujedno i član Upravnog odbora projekta, te viša stručna suradnica za gospodarstvo i razvojne projekte Dunja Babić, voditeljica projekta. Projekt je u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj s intenzitetom potpore od 85% prihvatljivih troškova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.897.500 eura, od čega je 242.000 eura namijenjeno projektnim aktivnostima Grada Poreča, javljaju iz gradske uprave.

Šest talijanskih i četiri hrvatska partnera tijekom 30 mjeseci provodit će aktivnosti promicanja ekološki prihvatljivog javnog prijevoza. Uz nositelja projekta – Grad Caorle, uključeni su i talijanski gradovi Chioggia, Pescara i Ravenna, te međugradska organizacija „UTI Riviera Bassa Friulana“ i Institut za međunarodnu sociologiju iz Gorizije. Od hrvatskih partnera u projektu sudjeluju Splitsko-dalmatinska županija, te gradovi Split, Vodnjan i Poreč.

U obje programske zemlje, Hrvatskoj i Italiji, cestovni promet daleko se više koristi od svih ostalih vrsta prijevoza, što zajedno sa stalno rastućim prometom, uzrokuje velike probleme zagušenja i zagađenja, naročito u ljetnim mjesecima. Takvi se problemi najviše osjećaju u područjima s konzistentnim turističkim tokovima, stoga projekt „SUTRA“ primarno uključuje turistička područja. Iako tehnologija za uvođenje prometnih sredstava s manjim utjecajem na okoliš već postoji, brzina njezine primjene mora se značajno ubrzati kako bi se zadovoljile potrebe sadašnjosti i budućnosti.

Opći cilj projekta je promicati održivu mobilnost u gradovima na jadranskoj obali i u njihovom zaleđu. Uvođenjem inovativnih koncepata mobilnosti za prijevoz putnika, urbani centri programskog područja radit će na smanjivanju zagušenosti prometa, poboljšanju kvalitete zraka i smanjivanju emisija CO2.

Glavni rezultati projekta uključivat će deset novih, ekoloških usluga javnog prijevoza, jednu novu morsku liniju između Poreča i Caorla te jedan zajednički, prekogranični priručnik za osmišljavanje i integraciju rješenja pametne mobilnosti u priobalnim gradovima. Grad Poreč razvijat će novu uslugu mobilnosti s niskom emisijom ugljika kroz nabavu električnih vozila koja će povezivati gradsko središte sa zaleđem u korist stanovnika i svih posjetitelja grada.

 Završetak projekta planiran je za lipanj 2021. godine, priopćeno je iz gradske uprave.

UPOZORENJE UMAŽANIMA: 10. svibnja u moru će se uništiti protubrodske mine!

Referendumska inicijativa 67 JE PREVIŠE – potpisi se prikupljaju i u Općini Vižinada