in

KAŠTELIR: Ulice u Labincima asfaltiraju se novcem EU-a – sve mora biti gotovo do kraja ožujka

Foto: Tanja Kocijančić

Od listopada prošle godine traju radovi u novoizgrađenom naselju u Labincima, za što je Općina Kaštelir-Labinci dobila iz fondova Europske unije 5,43 milijuna kuna i to konkretno za asfaltiranje 1.080 metara ulica. Kako doznajemo od općinskog načelnika Enija Jugovca, radovi moraju biti gotovi do kraja ožujka, a napreduju dobro, prema planiranoj dinamici.

Namjerno su odabrali zimski period, nakon turističke sezone, jer se u tom dijelu naselja Labinci mahom nalaze obitelji koje iznajmljuju apartmane te niz kuća za odmor.

S izvođačem radova, tvrtkom Nera iz Buzeta, ugovorili su ovaj posao za 5,62 milijuna kuna, a upravo se za taj iznos općina morala zadužiti kreditom u HBOR-u, jer proračun sam to ne može podnijeti. Naime, novac iz EU-a stiže nakon okončane investicije, dobivene uporabne dozvole i kontrole svega učinjenog.

Taj je projekt Općina Kaštelir-Labinci kandidirala u prosincu 2016. godine na natječaj u sklopu Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020., tj. podmjere 7.2. i za tip operacije tip operacije 7.2.2. “Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta”.

Inače, sredstva za ovaj natječaj osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega EU sudjeluje s 85 posto udjela, a RH s 15 posto.

Kroz tu mjeru financira se izgradnja i obnova lokalnih cesta, kolnika, nogostupa, oborinske odvodnje, javne rasvjete i prometne signalizacije u naseljima s najviše 5.000 stanovnika, a što će sve dobiti i taj dio naselja Labinci.

Intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova, pri čemu je Općina Kaštelir-Labinci dobila cijeli traženi iznos. Ugovor je potpisan s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pri Ministarstvu poljoprivrede, koja to operativno vodi. Na tom je natječaju iz prosinca 2016. Istri odobreno 16 projekata, vrijednih blizu 40 milijuna kuna.

POREČ: Prvo mjesto za Antonelu Glavić, Niku Radović i Doru Popec

Obnavlja se bivša uprava Riviere – ondje će biti cijeli Valamarov sektor za ljudske resurse