in

KAŠTELIR: VITIS izradio brošuru lokalnih OPG-ova za sve ljubitelje domaćih proizvoda

Marko Bratović/Foto Tanja Kocijančić

Općina Kaštelir-Labinci i njena poljoprivredna udruga Vitis izradile su brošuru u kojoj su objedinjeni skoro svi OPG-ovi s područja Kaštelira, Labinaca i Rogovića. Brošuru je predsjednik Vitisa, Marko Bratović, najavio još zimus, prije korona-krize, kazavši onomad da će to biti prvi korak nakon revitalizacije udruge, koja je godinama bila neaktivna.

Općina ima puno turista na svom području i ovime im žele približiti proizvode svojih proizvođača, kao dodatnu turističku ponudu, te ih time potaknuti da ih posjete na kućnom pragu.

Tiskana je u 2.500 primjeraka i već se dijeli u lokalnoj turističkoj zajednici svim gostima, a pozvani su i svi privatni iznajmljivači da dođu po svoje primjerke kako bih ih stavili u svoje apartmane i kuće za odmor.

Tako će turisti čim dođu moći vidjeti što se sve nudi i kupiti direktno kod proizvođača. Naime, većina gostiju, veli Bratović, prijašnjih godina nije znala da u ovom mjestu imaju tu mogućnost, a ovime se promovira zdravo i domaće s jedne strane, a s druge pomaže lokalnim proizvođačima da povećaju prodaju. Što u doba korona-krize svakako dobro dođe.

-Za početak je brošura samo na engleskom jeziku, jer bi dodatni jezici značili i puno veći trošak. Udruga i općina su brošuru platile oko 19 tisuća kuna, što uključuje dizajn, tisak i fotografije. Iduće godine ćemo se pripremiti za prijevod na još nekoliko jezika. Ove godine ne bismo ni stigli biti spremni za sezonu, jer je sve stalo na proljeće u doba proglašenja pandemije. Tako da smo krenuli raditi tek počevši od svibnja, kada se nakon korona-krize počelo sve otvarati, objasnio je Bratović, inače po struci magistar agronomije koji se na vlastitom gospodarstvu bavi ekološkom proizvodnjom maslinovog ulja, povrća te specijaliziranih bezalkoholnih napitaka.

U brošuri su navedeni svi oni koji su bili zainteresirani za ovaj projekt, tu su i svi njihovi kontakti, kućne i adrese elektronske pošte, kao i mapa naselja po kojoj ih gosti mogu pronaći.

Dakle, predstavljeni su Mauricio Beaković, Marko Bratović, Edi Brčić, Cossetto wines, Count’s drinks, Opg Čehić, Grebac oil, Istarska kapljica, Igor Kocijančić, Irvin Kocijančić, Legovina, Bruna Petrović, Dejan Radoš, te OPG-ovi Mahne i Oliveri.

U ponudi su vino, maslinovo i bučino ulje, med, povrće, bezalkoholna pića i rakije.

Bratović dodaje da osim u Kašteliru brošura je dostupna u susjednoj Općini Tar-Vabriga, odnosno u kampovima Lanterna i Santa Marina, potom u nekoliko ugostiteljskih objekata te u jami Baredine.

FUNTANA – Prvim rebalansom smanjen proračun i odgođene brojne investicije

Istra – 13. kolovoza pozitivan djelatnik jednog vrtića