in

Marina Poreč očekuje još jednu odličnu sezonu. Usluga će u nju uložiti još 150.000 eura

Marina Poreč - Foto Grad Poreč

Poslovanje Marine Poreč u 2022. godini dosegnulo je odlične rezultate i to čak bolje od pretpandemijske 2019. godine. Stoga su očekivanja za ovogodišnju turističku sezonu velika.

Foto Usluga - Marina Poreč
Foto Usluga – Marina Poreč

Nedavno je komunalna tvrtka Usluga Poreč objavila da je završila investiciju u Marini Poreč kojom upravlja – saniran je, naime, dio sidrenog sustava, s ciljem osiguranja još veće sigurnosti priveza plovila. Dakle, u istočnom dijelu u potpunosti je zamijenjen sidreni sustav, što je obuhvaćalo vađenje starih i ugradnju 10 novih armiranobetonskih sidrenih blokova. Zamijenjen je 110 metara dug glavni sidreni lanac, ugrađeni su novi pomoćni lanci i škopci te ostali potrebni elementi sustava. Nakon toga sva su plovila prevezana na novi sidreni sistem. Vrijednost ovih radova je 18.375,47 eura bez PDV-a. Ove godine Usluga planira dodatne podmorske radove u zapadnom dijelu akvatorija, nakon kojih bi Marina raspolagala s kompletno novim sidrenim sustavom.
Pitali smo Uslugu da dodatno pojasni ove radove, te u što se točno planira ulagati tijekom 2023.

-Lani je u cijelosti saniran podmorski sidreni sustav između gatova 2 i 3 na istočnoj strani. Na gatovima su također zamijenjene dotrajale alke za privez plovila. Uređene su i uzdignute zelene površine ispred recepcije, gdje su posađene masline i novo zimzeleno bilje, a njihovo hortikulturno uređenje u punom sjaju bit će vidljivo na proljeće, istaknuli su.
Plan je ove godine, doznajemo iz ove komunalne tvrtke, početi s uređenjem gata 1, odnosno lukobrana. Na njemu će se zamijeniti podne obloge, izraditi nove instalacije struje, vode i komunikacije, nabaviti nova rasvjeta i sanirati zid. Procijenjena vrijednost investicije je oko 132.000 eura.
-Također. Namjeravamo u zapadnom dijelu Marine, između gata 1 i gata 2, u potpunosti zamijeniti sidreni sustav, što obuhvaća vađenje starih i ugradnju novih armiranobetonskih sidrenih blokova, zamjenu glavnog sidrenog lanca, ugradbu novih pomoćnih lanaca i škopaca te svih ostalih potrebnih elemenata sustava priveza plovila. Ova investicija procijenjena je na 18.500 eura, kažu iz Usluge.

Što se poslovanja u prošloj godini tiče, Marina je poslovala odlično, čak i bolje nego 2019. Prihodi su iznosili 2,8 milijuna kuna od kojih su plaćene naknade za fiksni dio koncesije i 7% za promjenjivi dio koncesije.

Marina Poreč - Foto Grad Poreč veljača 2023
Marina Poreč – Foto Grad Poreč

Pandemijska 2020. godina ostavila je snažan utjecaj na poslovanje naše Marine Poreč, ali i općenito turističkog sektora. Tri godine poslije taj period ostaje iza nas, a poslovanje Marine u 2022. godini dosegnulo je odlične rezultate i to čak bolje od pretpandemijske 2019. godine. Ostvareni prihodi i tranzitna uplovljavanja znak su da je naša marina prepoznata od nautičara te su očekivanja za tekuću 2023. itekako velika. Konstanta edukacija naših djelatnika, kao jedan od preduvjeta za podizanje kvalitete pružanja usluga uz kontinuirano praćenje trendova u ovoj grani turizma, predstavljaju temelje poslovanja Marine, a koja uz već sve blagodati i prednosti lokacije i grada u čijem se središtu nalazi, daju nam dodatna prava za očekivanje pozitivnih poslovnih rezultata i u ovoj turističkoj sezoni, poručio je direktor Usluge Luka Maleš.

Dodajmo da je na stalnom vezu bilo 113 plovila, koliko ih je bilo i 2021. godine. Od 113 njih 28 odnosi se na korisnike Gata 3 – vez E. To su, pojasnili su nam iz Usluge, zapravo manje brodice lokalnih građana koji imaju i posebne uvjete smještaja budući se vez nalazi u dijelu gdje započinje Sportska luka Poreč.
U 2022. godini imali su 1.748 tranzitnih uplovljavanja, što je 24% više u odnosu na 2021. godinu, odnosno 83% više u odnosu na pandemijsku 2020.

Foto Usluga - Marina Poreč
Foto Usluga – Marina Poreč

O MARINI POREČ

Marina Poreč bavi se uslugama pružanja godišnjeg, mjesečnog i dnevnog veza za plovila nautičara. Marina Poreč raspolaže sa 129 vezova u moru raspoređenih na 3 gata te pripadajućom tehničkom i sanitarnom infrastrukturom koje zadovoljavaju uvjete za marinu kategorije tri sidra. Desnu stranu gata 3 (E vezovi) koristi 28 plovila kojima je omogućen vez po posebnim uvjetima (bivši korisnici sportske lučice).
Nautičarima/korisnicima su dostupne usluge smještaja plovila do 17 metra, asistencija mornara prilikom uplovljavanja i isplovljavanja, priključak za vodu, priključak za struju, wifi, praonica rublja, prostorije za higijenu/ sanitarni čvorovi, usluge recepcije, podaci meteorološke stanice, tehnička zaštita (video nadzor) i kontrola pristupa na molove.
Kako nadalje ističu iz Usluge, svake godine prije početka turističke sezone temeljito se čisti i uređuje prostor i okoliš marine i gatova, kao i podmorje, a sve kako bi spremno dočekali stalne goste i nautičare u tranzitu.

-Sigurnost svih nautičara i njihovih plovila, koja su nam predana na čuvanje, zahtijevaju stalnu brigu o opremi i infrastrukturi marine, zaključuju na naš upit iz Usluge Poreč.

policija mup mjerenje brzine

Radari u Istri 7. veljače

Foto Ministarstvo unutarnjih poslova RH Ravnateljstvo civilne zaštite

Hrvatski tim za spašavanje na putu za Tursku koju je pogodio razoran potres