in

Hrvatski tim za spašavanje na putu za Tursku koju je pogodio razoran potres

Foto Ministarstvo unutarnjih poslova RH Ravnateljstvo civilne zaštite

Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran sa svojom delegacijom i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut ispratili su sinoć konvoj od 12 vozila, 40 pripadnika modula srednje kategorije za traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te 10 potražnih pasa koji su krenuli pomoći u potrazi za unesrećenima u katastrofalnim potresima koji su danas pogodili Tursku

Foto: MUP

Foto Ministarstvo unutarnjih poslova RH Ravnateljstvo civilne zaštite
Foto Ministarstvo unutarnjih poslova RH Ravnateljstvo civilne zaštite

Turski veleposlanik izrazio je zahvalnost Republici Hrvatskoj što je među prvim zemljama ponudila pomoć, a ravnatelj Trut mu je izrazivši iskrenu sućut zbog velikog broja smrtno stradalih, rekao kako Hrvatska šalje vrhunski osposobljene i utrenirane spašavatelje koji sigurno mogu pomoći ugroženom stanovništvu.
Pri polasku konvoja, pripadnicima hrvatskog tima poželjeli su sretan put i puno uspjeha u obavljanju zadaća.

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenuo je jučer, 6. veljače 2023. oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj koju su pogodili razorni potresi,  kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Foto Ministarstvo unutarnjih poslova RH Ravnateljstvo civilne zaštite
Foto Ministarstvo unutarnjih poslova RH Ravnateljstvo civilne zaštite

Modul koji je samodostatan po pitanju smještaja i prehrane je opremljen s opremom za spašavanje iz ruševina, s visina i dubina, tehničku pretragu i pretragu sa psima. U konvoju će biti kamioni za prijevoz opreme i kombi vozila za prijevoz ljudi. Po dolasku će ih dočekati UNDAC (The United Nations Disaster Assessment and Coordination) tim Ujedinjenih naroda za procjenu katastrofa i koordinaciju koji daje potporu Turskoj u koordinaciji stranih timova. 

Turska je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije zatražila međunarodnu pomoć. Hrvatska je, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, ponudila pomoć modula za urbano traganje i spašavanje srednje kategorije (MUSAR), koju je Turska prihvatila.

Snažni potresi do magnitude 7,8 pogodili su u ponedjeljak, 6. veljače 2023. Tursku i osjetili se u velikom dijelu zemlje kao i u nekoliko susjednih  zemalja. Epicentar prvog potresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 km zračne linije od sirijske granice. U Turskoj i Siriji bilježi se velik broj ljudskih žrtava i ozlijeđenih osoba te zbrajaju prouzročene velike materijalne štete.


Međunarodna pomoć koordinirana putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu

Mehanizam Unije za civilnu zaštitu je osnovan kako bi se omogućilo koordinirano pružanje pomoći u slučaju katastrofe, koju države članice šalju ugroženim državama i žrtvama prirodnih i ljudskom rukom uzrokovanih katastrofa unutar EU ili izvan EU. Operativno središte Mehanizma Unije za civilnu zaštitu je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC), koji prati katastrofe i izvanredne situacije u cijelom svijetu 24 sata dnevno i koordinira odgovor država članica EU. Svaka država članica povezana je s ERCC-om kroz svoje nacionalno komunikacijsko središte pa je tako Republika Hrvatska s ERCC-om povezana putem Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite.

Podsjetimo, razorni potres s epicentrom kod Petrinje aktivirao je međunarodnu zajednicu civilne zaštite u pružanju žurne pomoći. Hrvatskom zahtjevu za pomoć putem Mehanizma unije za civilnu zaštitu tada se odazvala i Turska. Turska je pomogla Republici Hrvatskoj slanjem grijalica i kontejnera za pomoć ugroženom stanovništvu.

Hrvatska je pak pomogla Turskoj u kolovozu 2022. kada je Turska zatražila međunarodnu pomoć u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, putem sustava RescEU, a u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite hrvatski zrakoplov Canadair CL-415 s deset članova posade upućen je Turskoj kao pomoć u gašenju požara.
 

Izvor Ministarstvo unutarnjih poslova RH – Ravnateljstvo civilne zaštite

Marina Poreč - Foto Grad Poreč

Marina Poreč očekuje još jednu odličnu sezonu. Usluga će u nju uložiti još 150.000 eura

Bez vode 7. veljače Kukci