in

Ministar Ćorić najavio značajno niže cijene goriva

Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Vlada će u četvrtak donijeti uredbu kojom će radi suzbijanja poskupljenja goriva, distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin, najavio je danas ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Upitan što je sljedeći Vladin korak nakon što je gorivo opet poskupjelo, ministar Ćorić je nakon sudjelovanja na konferenciji “Potrošač u svijetu digitalnih financija” rekao da će “Vlada porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici Vlade u četvrtak”, koje se tiču “prije svega dijela umješavanja biogoriva”, što će po njegovim riječima omogućiti distributerima prosječni pad cijene do pola kune.

Dodao je kako učinke tog poteza očekuje u narednim tjednima te da će nova pravila vrijediti do kraja ove godine.

Nova uredba trebala bi stupiti na snagu idući tjedan

Trenutno je, kako je objasnio, obveza distributera da umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel i benzin, a oni koji to ne čine se penaliziraju s obzirom na europske direktive i zelenu politiku.

“S obzirom na doista izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo u dijelu tržišta energenata, odlučili smo ovako reagirati do kraja godine i zapravo ove penale i obveze svesti na najmanju moguću mjeru”, rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, tako će formula za izračun cijena goriva “donijeti niže cijene u narednim tjednima i mjesecima”.

Napomenuo je da je jučerašnji dan i kraj prošlog tjedna donio smanjenje referentnih cijena nafte te da bi, ako se tako nastavi danas i idućih dana, sljedeći tjedan trebao donijeti “značajno smanjenje cijena” naftnih derivata u Hrvatskoj. Podsjetio je da se cijene od utorka ujutro određuju kao prosjek cijena od ponedjeljka do petka prošlog tjedna, a u tom razdoblju prošli tjedan su rasle, pa ne stoje prigovori da su cijene jutros porasle neopravdano s obzirom da na referentnim tržištima zadnjih dana padaju.

Trenutno se, kako je dodao, ne razmišlja o snižavanju PDV-a na gorivo.

Upitan kako će Vlada pomoći cestovnim prijevoznicima, odgovorio je da je najavljena izmjena uredbi korak u tom smjeru.

Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere, s ciljem zaštite hrvatskog gospodarstva i standarda građana

“Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere, s ciljem zaštite hrvatskog gospodarstva i standarda građana”, rekao je Ćorić, odgovarajući na pitanje znače li Vladini i širi europski potezi u energetici ovih dana napuštanje zelenih planova i politika.

Vlada je na očekivanu eksploziju cijena goriva prošli tjedan reagirala dvama uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Na osnovu tih mjera Vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.

Izvor Vlada RH

U Poreču, Pazinu i Puli policiji predali eksploziv, streljivo, elektrodetonatorsku kapislu…

katarina nemet

Nemet o turističkim vodičima: Novim Pravilnikom degradira se njihova važna uloga