in

Ministarstvo financija uvodi obvezu ispisa QR koda na račune

Zakon o fiskalizaciji na snazi je šest godina u Hrvatskoj, a ove jeseni uz neke izmjene donosi i jednu novost. Naime, prema prijedogu Izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji, Ministarstvo financija uvodi obvezu ispisa QR koda na svaki račun.

Model fiskalizacije koji se primjenjuje u Republici Hrvatskoj u velikoj mjeri razlikuje se od modela fiskalnih blagajni kojeg uglavnom primjenjuju druge države te je takav model prepoznat kao jak alat u borbi protiv poreznih utaja. Prednost ovog modela fiskalizacije u odnosu na primjenu fiskalnih blagajni je u činjenici da porezno tijelo zna za svaki izdani račun u trenutku izdavanja te da svaki primatelj računa odnosno svaki građanin može provjeriti ispravnost računa korištenjem web servisa dostupnih od strane Porezne uprave Republike Hrvatske, objavio je portal Hrturizam.hr.

Građani, kao najvažnija karika uspješne provedbe fiskalizacije, prepoznali su fiskalizaciju kao pozitivnu mjeru koju podržavaju  uzimanjem i provjerom računa te sudjelovanjem u nagradnoj igri „Bez računa se ne računa“, ističe se u opisu izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji.

No, kako to biva, vješti poduzetnici našli su mnoge načine kako zaobići izdavanje legalnih računa kroz rupe u zakonu, a kao jedan od modela je izdavanje ponuda, a ne fiskaliziranih računa. Svjesni su te prakse i u Ministarstvu financija, te su stoga s ciljem bolje naplate i kontrole odlučili uvesti ispis QR koda na svaki račun, kako bi se lakše moglo provjeriti valjanost računa.

Kako ističu iz Ministarstva financija na eSavjetovanju, primjena Zakona tijekom šest godina pokazala je da potreba upisa svih znamenki JIR-a ili ZKI-a prilikom provjere računa, građanima znatno otežava postupak provjere zbog velikog broja znamenki te mogućnosti pogrešaka kod prijepisa znamenki. Slijedeći napredak te razvoj tehnologije potrebno je iznaći mogućnost provjere računa od strane građana bez kompleksnog upisa danas potrebnih stavki računa podrazumijevajući pod time sve znamenke JIR-a ili ZKI-a. 

A nova tehologija koja će se uvesti je ispis QR koda na svaki račun

Kako piše u prijedlogu Zakona, kako bi se olakšala provjera računa  od strane građana, pored provjere računa putem sms poruke odnosno putem web servisa upisom propisanih podataka s računa, predlaže se propisati provjeru računa putem Quick Response kod-a (QR kod). Korištenje QR koda, zahvaljujući masovnom korištenju mobitela s kamerom i pristupom Internetu, danas je u širokoj uporabi od velikog broja korisnika. Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru podataka iz slike upisali bi se svi podaci što bi građanima olakšalo postupak i dodatno ih potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi. 

Uvođenjem QR koda odnosno provjerom računa putem QR koda omogućila bi se još kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze te bi se ostvario pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u odnosu na ostale uredne porezne obveznike, zaključuju iz Ministarstva financija.

Doduše, sukladno prijedlogu uvođenje QR koda uvelo bi se tek od 1. siječnja 2022.godine.

Pitanje je hoće li se tada QR kod smatrati zastarjelom tehnologijom. No, uvođenje QR koda svakako će olakšati kontrolu računa, jer znatno ubrzava proces provjere. S druge strane, svi obveznici fiskalizacije već surađuju s tvrtkama koji im održavaju programe, tako da ova novost ne bi trebala biti dodatni trošak niti stvoriti neke komplikacije.

Inače, broj izdanih računa u 2017. iznosi oko 2,345 milijardi dok u 2018. iznosi oko 2,363 milijardi (dakle, zabilježen je veći broj izdanih računa), objavio je Hrturizam.hr. 

U četiri sezone organiziranja nagradne igre „Bez računa se ne računa“ prikupljeno je oko 40 milijuna računa što pokazuje zainteresiranost građana za sudjelovanjem u provjeri ispravnosti računa, smatraju iz Ministarstva financija.

Nasrnuo na muškarca radi pokušaja naplate duga

AKO NE MORATE ZA VIKEND NE IDITE „PREKO“: 4.000 motociklista blokirat će granične prijelaze Plovaniju, Kaštel i Rupu