in

MJESEC PODUZETNIŠTVA u Poreču: Održan info-dan za poljoprivrednike

Foto Grad Poreč

Jedna od posljednjih aktivnosti ovogodišnjeg izdanja Mjeseca poduzetništva u Poreču bio je informativni dan za poljoprivrednike, koji se održao u srijedu, 27. listopada u Domu obrtnika. Događaj su zajednički organizirali Grad Poreč i Institut za poljoprivredu i turizam, koji je uvodno održao radionicu pod nazivom „Bioraznolikost u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“, u sklopu projekta AGROBIORAZNOLIKOST – osnova za prilagodbu i ublažavanje posljedica klimatskih promjena u poljoprivredi (KK. 05.1.1.02.0005).

institut radionica bioraznolikost poreč

Radionica je bila koncipirana u obliku 5 izlaganja. Prva dva izlaganja bila su općenite prirode s ciljem da sudionici dobiju osnovne informacije o projektu kao što su: cilj projekta, tko su partneri na projektu, ciljani dionici, način finaciranja projekta, očekivani ishodi provedbom projekta, te vizualni identitet projekta i mediji putem kojih je moguće pratiti napredak projekta. Prva dva izlaganja održale su voditeljica projekta dr. sc. Smiljana Goreta Ban, voditeljica projekta i Ana Čehić mag.ing.agr., administratorica projekta. Nakon toga uslijedila su 3 izlaganja s postignutim ishodima projekta. Dr. sc. Branka Salopek Sondi s Instituta Ruđer Bošković održala je prezentaciju pod naslovom: Mehanizmi tolerancije kupusnjača na čimbenike abiotskog stresa, dok, Nina Išić mag.ing.agr., održala je prezentaciju pod naslovom: Otpornost raštike na sušu. Posljednje predavanje održao je dr. sc. Milan Oplanić s Instituta za poljoprivredu i turizam o Stavovima dionika poljoprivrednog sektora o utjecaju i prilagodbi klimatskim promjenama. Nakon radionice razvila se manja rasprava u koju su se uključili i učenici SS Mate Balota Poreč, s zanimljivim zaključcima o načinu percipirana klimatskih promjena od strane poljoprivrednih proizvođača.

Nakon radionice, poljoprivrednici su imali priliku dobiti korisne informacije o izvorima financiranja i to putem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre – mogućnosti financiranja u poljoprivredi  “LAG-a „Središnja Istra“ – kontakt točka za poljoprivrednike, potom primjere financiranih projekata u programskom razdoblju 2014-2020 te poslušati predstavljanje otvorenih Natječaja za provedbu tipa operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima i 6.3.1. Potpora razvoju malim poljoprivrednim gospodarstvima, za što su, očekivano, poljoprivrednici bili najviše zainteresirani, priopćio je Grad Poreč.

tržnica poreč

Gradska tržnica Poreč zatvorena za blagdan

općina vižinada polaganje vijenaca groblje cvijeće vijenci

VIŽINADA: Vijenci i svijeće za blagdan Svih svetih