in

Nakon 20 godina Poreč pokreće izmjene Prostornog plana – Donosimo sve važne informacije

Foto Tanja Kocijančić

Nakon 20 godina Grad Poreč kreće u javnu raspravu o sustavnoj izmjeni i dopuni Prostornog plana uređenja koja će se provesti od 25. travnja do 25. svibnja 2022. godine, o čemu su danas konferenciju za medije održali gradonačelnik Loris Peršurić i resorni pročelnik Damir Hrvatin.

Dakle, 25. travnja će na web stranici Grada Poreča biti dostupan kompletan prijedlog izmjena ovog plana – tekstualni dio, odredbe za provedbu, kao i svi grafički prikazi. Link na kojem će se to moći pogledati je  http://www.porec.hr/adm/admin/shape=rect 

Za one koji nisu vični internetu Grad je osigurao osobni uvid u dokumentaciju i to u prostorijama Zajednice Talijana Poreč, na adresi Trg Slobode 6, tijekom trajanja javne rasprave svakog ponedjeljka, utorka, srijedu i četvrtak od 10 do 13 sati. Ondje će građanima na raspolaganju biti djelatnici gradske uprave za dodatna objašnjenja.

Građani će, dakle, u tih mjesec dana imati vremena poslati svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe na Prijedlog Izmjena i dopuna Plana, a što mogu učiniti upisom u zapisnik o javnom izlaganju, potom dostavom putem pošte na adresu Grad Poreč, Upravni odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Poreč, Obala M.Tita 5 ili ih poslati na jedan od dva e maila: pisarnica@porec.hr  ili  prostorno.planiranje@porec.hr .

Grad ima u planu i javna izlaganja, kojih će biti nekoliko zbog važnosti teme ali i boljoj dostupnosti građanima iz različitih dijelova. Raspored je sljedeći:

– za područje mjesnih odbora Anke Butorac, Joakim Rakovac, Mate Balota, Veli Maj, Červar- Porat i Varvari u četvrtak, 28. travnja, u Sportskoj dvorani Žatika s početkom u 18 sati,

– za područje Mjesnog odbora Nova Vas u ponedjeljak, 2. svibnja, u Društvenom domu Kukci, s početkom u 18 sati,

– za područje Mjesnog odbora Fuškulin u utorak, 3. svibnja, u Društvenom domu Fuškulin, s početkom u 18 sati,

– za područje Mjesnog odbora Žbandaj u srijedu, 4. svibnja, u Osnovnoj školi Žbandaj, s početkom u 18 sati,

– za područje Mjesnog odbora Baderna u četvrtak, 5. svibnja, u Osnovnoj školi Žbandaj, s početkom u 18 sati,$0 $03.

Peršurić je rekao da je Poreč jedan od rijetkih gradova koji prostorno uređenje provodi temeljem prostornih planova svih nivoa, pa tako ima veliki broj planova nižeg reda, njih pedesetak, čime je pokriven najveći dio područja Poreča i pripadajućih naselja.

-Smatramo da su viši planovi strateški i ne bi se trebali često mijenjati, a razvoj Poreča pokazuje nam da su planovi dobro postavljeni te da nije bilo potrebe za čestim izmjenama. Ipak, moramo pratiti nove potrebe svojih sugrađana, zato idemo u osuvremenjivanje prostornog plana kako bi u njega ugradili nove namjene, nove potrebe, racionalizirali troškove i predvidjeli nove projekte. Vodili smo se zaštitom prostora, zaštitom zelenih površina, osiguravanjem infrastrukture koja može podnijeti sezonalnost, daljnje predviđanje javnih sadržaja, te poslovnih zona, reciklažnih dvorišta, prometa, turizma, a da pritom udovoljimo novim potrebama kako naših sugrađana, tako i cijele zajednice, rekao je gradonačelnik.

Pročelnik Hrvatin kazao je da najveći interes građana usmjeren prema proširenju građvinskih zona. Pristiglo im je dosad više od 1.600 zahjeva kojima se traži urbanizacija više od 500 hektara zemljišta. Naglasio je da svima neće moći udovoljiti, te da su u prijedlogu izmjena predvidjeli nešto manje od pet posto proširenje građevinskih područja. Dakle, od pristiglih zahtjeva bit će prihvaćeno oko 40 posto.

Naglasio je da žele putem javne rasprave saznati koje su potrebe građana po naseljima te planirati potrebne javne sadržaje i građevine za budućnost (jaslice, parkovi i ostalo).

-Cilj je zadržavanje i povećanje standarda, te da se situacija u prostoru osuvremeni i prilagodi potrebama do 2030. godine, za kada se planira da će biti oko 23.000 stalnih stanovnika, odnosno s onim privremenim 35.000 korisnika. Prostorni razvoj u ovom planu okrenut je prema kontinentalnom dijelu Grada Poreča kroz promet, sadržaje i infrastrukturu, kazao je Hrvatin, dodavši da su predvidjeli nekoliko manjih turističkih zona u naseljima na periferiji.

Također, planirano je još nekoliko servisnih zona, kao i reciklažnih dvorišta na području mjesnih odbora Nova Vas i Baderna.

Što se prometa tiče, zanimljivo je da se vrlo frekventna prometnica od rotora u Varvarima prema Bonacima, odnosno ulazu na Istarski ipsilon planira pretvoriti u cestu s četiri kolnička traka. Promet je ondje gust, ne samo ljeti, nego čitave godine. Ugrađene su nove trase budućih zaobilaznica.

Kada je novogradnja u pitanju, Hrvatin je rekao da su odredili uređenje zelenih površina na svakoj parceli, te da svaka buduća stambena zgrada mora imati dva parkirna mjesta po stanu.

Dodali su da će se na javne rasprave obraditi svi pristigli prijedlozi i primjedbe, pripremiti konačni Prijedlog i uputiti ga, uz prethodno pribavljene suglasnosti, Gradskom vijeću na razmatranje i donošenje.

K tome, osim na izmjenama Prostornog plana uređenja radi se paralelno i na izmjenama Generalnog urbanističkog plana. No, svjesno su ih odvojili u dvije rasprave, jer je Generalni urbanistički plan orijentiran na naselje Poreč, dok Prostorni obuhvaća Poreč i sva pripadajuća naselja jedinice lokalne samouprave. Javna rasprava za GUP krenut će nakon što završi ona za izmjene PPU-a.

Poreč: Otvorene prijave za atletsku utrku povodom Dana grada

TAR: Pogledajte koje se marende nude ovog tjedna u DeguStazioneu