in

NE ISPLAĆUNU NI MINIMALAC I NE PRIJAVLJUJU: Inspektori u Istarskoj, Primorskoj i Ličko-senjskoj županiji otkrili 1.384 radnika bez plaće

Ilustracija Pixabay

Unatoč nestašici radnika, na što se osobito žale u ugostiteljstvu, građevini i trgovini, i pričama o dobrim uvjetima i plaćama, podaci Državnog inspektorata nakon inspekcijskih nadzora u jadranskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj pokazuju da dobar dio poslodavaca još ne poštuje zakone, piše Večernji list.

Ne isplaćuju ni minimalnu plaću, doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, neki strance zapošljavaju bez dozvole za rad i boravak. Time nanose štetu svim poštenim poslodavcima koji ispunjavaju obveze, ali i državi i svim građanima, navodi dnevnik.

Inspektori rada su od 1. travnja, otkako je ponovno krenuo s radom Državni inspektorat, do 15. kolovoza obavili 3.072 nadzora, od toga 1.262 u priobalnim županijama.

Najveći broj nezakonitosti iz radnih odnosa utvrđen je u građevinarstvu, ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima te trgovini.

Zabrinjava da su inspektori nadzorom otkrili da poslodavci za 1.860 radnika nisu isplatili minimalnu plaću. Bode u oči i da od ukupnog broja tih radnika minimalac nije dobilo 1.425 radnika u jadranskoj Hrvatskoj i to njih čak 1.384 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Ličko-senjskoj.

Inspektori rada donijeli su 412 upravnih mjera, od toga njih 174 u jadranskim županijama. Većina ih se odnosila na privremene zabrane obavljanja djelatnosti poslodavcima zbog neprijavljivanja radnika na mirovinsko osiguranje s prvim danom rada ili na odgovarajuće radno vrijeme, rada stranaca bez dozvole za boravak i rad, na naredbe poslodavcima da radnicima dostave obračune neisplaćene plaće, piše Večernji list.

POREČ postaje glavni grad SPORTA - gostuju Zlatko Dalić, Lino Červar, braća Sinković, Željko Mavrović...

POREČ postaje glavni grad SPORTA – gostuju Zlatko Dalić, Lino Červar, braća Sinković, Željko Mavrović…

Skraćeno radno vrijeme reciklažnog dvorišta u Funtani

Skraćeno radno vrijeme reciklažnog dvorišta u Funtani