in

Novi dizel-električni vlak u Istri uspješno krenuo na prvi put: Ovo je tek početak, stiže ih još

Photo: Srećko Niketić/PIXSELL

Riječ je o trodijelnoj dizel-električnoj niskopodnoj garnituri koja je opremljena s četiri para dvokrilnih vrata sa svake strane, ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima i prostor za bicikle. Dizel-električni motorni vlak proizvela je tvrtka Končar – Električna vozila, postiže brzinu od 120 km/h, a ima kapacitet od 167 sjedećih mjesta.

Novi vlak stigao u Istru - Foto Istra Terra Magica
Novi vlak stigao u Istru – Foto Istra Terra Magica

Danas je bio velik dan za Istru koja je nakon dugo godina dobila novi vlak i to novi dizel-električni motorni vlak serije 7023 koji je jutros u 9.02 sata krenuo na prvu vožnju. Startao je s pulskog kolodvora i vozio je do Kanfanara. U njemu su osim brojnih novinara i snimatelja bili i vodeći ljudi Hrvatskih željeznica, saborski zastupnici iz Istre i predstavnici Istarske županije, gradova i općina.

Novi vlak stigao u Istru - Foto Istra Terra Magica
Novi vlak stigao u Istru – Foto Istra Terra Magica

“Velika reforma željezničkog sektora je krenula, a ovo su prvi tragovi toga“, izjavio je državni tajnik Alen Gospočić naglasivši kako se reforma ne očituje samo u današnjem vlaku, već će ona biti prezentirana u velikoj obnovi željezničke infrastrukture, kao i željezničkog, putničkog i teretnog prometa na svim trasama Hrvatske. Nadalje je dodao kako je ovo prvi iz flote dizel-motornih vlakova koji su došli u Istru te je za svibanj slijedeće godine najavio testiranje prvih baterijskih vlakova na ovim prugama gdje je već određena lokacija elektro punionice na ovoj trasi.
 
Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić ovom je prigodom rekao kako se u ovom slučaju radi o ciklusu nabave novih vlakova i nove flote za HŽ Putnički prijevoz te da se očekuje da će do 2025. biti novih sedamdesetak. “U sklopu projekta modernizacije i obnove voznog parka bit će i vlakovi na zelene tehnologije odnosno baterijski vlakovi koji će biti testirani i na istarskim prugama“, istaknuo je predsjednik Uprave HŽPP-a Ukić dodavši kako će se ovime podići razina i kvaliteta prijevozne usluge jer će 50 posto linija na ovom području biti pokriveno ovim niskopodnim vlakom.
 
Zadovoljstvo današnjim puštanjem u promet novog dizel-električnog motornog vlaka izrazili su i predstavnici regionalne i lokalne vlasti pa je tako zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika ocijenio ovo prvim korakom u revitalizaciji istarskih željeznica, dok je pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio kako je ovo početak spajanja Pule s Europom.
 
Saborski zastupnik Anton Kliman rekao je kako je veliko zadovoljstvo vidjeti taj vlak na željezničkoj stanici u Puli te je pritom zahvalio HŽ Putničkom prometu i HŽ Infrastrukturi koja će početi obnavljati sedam prijelaza, što će biti korak naprijed u sigurnosti prometa.
 
Novi dizel-električni motorni vlak vozit će na relacijama Pula-Pazin-Pula i Pula- Buzet-Pula, a radi se o trodijelnoj dizel-električnoj niskopodnoj garnituri opremljenoj s četiri para dvokrilnih vrata sa svake strane, dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, dok je kompletan putnički prostor pod videonadzorom. Vlak postiže brzinu od 120 km/h i ima kapacitet od 167 sjedećih mjesta, a putnicima je, uz vizualne i audio najave kolodvora i stajališta, u vlaku omogućen besplatan pristup internetu (WiFi).
 
IZVOR: HINA/MMPI

Foto JK Horizont

Jedriličari porečkog Horizonta na dvije regate osvojili medalje i pehare

Foto OŠ V. Nazora Vrsar

VRSAR: Nikolaj Zupe opet osvojio prvo mjesto na županijskom natjecanju iz matematike