in

NOVI OVRŠNI ZAKON: Nema deložacija zimi – evo što država više neće moći ovršiti

Ilustracija Pexels

Od sada će čak 265 tisuća blokiranih i njihovih obitelji u Hrvatskoj moći barem malo odahnuti. Naime, novi Ovršni zakon ipak “razmišlja” o jedinoj nekretnini i ne dopušta njenu ovrhu, osim u slučaju kada njena prodaja podmiruje dugovanje te dužniku osigurava novi manji stan. Jednako tako zabranjuje se ovrha na nekretnini zbog namirenja glavnice do 40.000 kuna, piše Dnevnik.hr

Građanima se više neće moći ovršiti božićnica, uskrsnica, regres, dnevnice i naknade za službeni put.

Isto tako, deložacije se neće moći provoditi zimi, a mjenice i čekovi više nisu vjerodostojna isprava. U obzir dolaze samo račun, izvadak iz poslovnih knjiga i obračun kamata.

Postupak ovrhe se pokreće elektroničkim putem. Sve će nadzirati sud, a i dalje će u njemu biti uključeni i javni bilježnici i FINA. Kad je riječ o troškovima, upravo njima za dug od 5000 kuna dužnik plaća 200 kuna sudske pristojbe, za dug veći od 5000 kuna 300 kuna pristojbe. U slučaju da se koristi odvjetnik, troškovi su naravno veći.

HDZ-ov partner Darinko Kosor predlaže vraćanje cijelog postupka sudovima, bez uloge javnih bilježnika. Također traži da granica za zabranu ovrhe nekretnine podigne s 40 na 100 tisuća kuna. Ali i drukčiji redoslijed otplate duga, niže odvjetničke tarife te jasno propisano da iznos kamate ne može prijeći iznos glavnice. (dnevnik.hr)

Poreč Open Air Festival – Počinju ISTRA INSPIRIT i BAL PRINCEZA

SV. LOVREČ: Otvoren fotonatječaj ‘PhotoCity 2019 – Istria – terra magica’ – prijave do 31. srpnja