in

Novigrad dobio polupodzemne spremnike za otpad

Mareda

U sklopu opsežnih aktivnosti na uvođenju sustava ekološki održivog gospodarenja otpadom, kojeg za područje Novigrada zajednički provode komunalno poduzeće 6. maj Umag i Grad Novigrad, novigradsko naselje Mareda opremljeno je suvremenim polupodzemnim spremnicima za otpad, postavljenima na šest lokacija u naselju.

Na svakom od tih šest tzv. eko otoka nalazi se četiri spremnika – za miješani otpad, papir, plastiku i staklo. Spremnik za staklo zapremine je 3.000 litara, dok je zapremina spremnika za papir, plastiku i miješani komunalni otpad 5.000 litara. Spremnik za miješani komunalni otpad na sebi ima ugrađen mjerač količine ubačenog otpada, zapremine 25 litara. Otvara se karticom koju će dobiti svi korisnici usluga s područja naselja Mareda, a koja će potom evidentirati količinu odloženog otpada po pojedinoj kartici odnosno korisniku.

Svaki od eko otoka dobio je i sustav video nadzora, radi kontrole pravilnog korištenja spremnika. U sklopu ovog projekta nabavljeno je i jedno manje vozilo za pražnjenje novih spremnika, a očekuje se isporuka i drugog, većeg višenamjenskog vozila.

Zahvaljujući ovom načinu odlaganja otpada vlasnici stanova i apartmana odnosno korisnici usluge prikupljanja i odvoza otpada moći će u cijelosti utjecati na količinu proizvedenog miješanog komunalnog otpada, a time i na vlastitu cijenu usluge prikupljanja i odvoza otpada. Cilj je stoga da korisnici u što većoj mjeri otpad odlažu selektivno, te da količina miješanog komunalnog otpada, čije je zbrinjavanje u konačnici najskuplje, bude što manja.

Na području Grada Novigrada ugradit će se s vremenom još nekoliko polupodzemnih eko otoka, posebice uz višestambene zgrade.

Cjelokupan projekt implementacije ovog sustava gospodarenja otpadom, koji uključuje nabavu i ugradnju 48 setova polupodzemnih spremnika, nabavu novih vozila za pražnjenje spremnika, te uvođenje  video nadzora, vrijedan je više od 10.000.000 kuna. Ovim projektom osim Novigrada obuhvaćeni su i drugi gradovi i općine Bujštine, na čijem području djeluje komunalno poduzeće 6. maj, priopćeno je iz Grada Novigrada.

Istra je KORONA-FREE županija – I dalje nema novozaraženih

VIŽINADA: Gradnja vrtića pri kraju – U tijeku su UPISI za pedagošku 2020./2021. godinu