in

NOVIGRAD nudi u zakup 118 hektara visokokvalitetnog zemljišta

Foto Grad Novigrad/Ilustracija

Početak lipnja donio je odlične vijesti za novigradske poljoprivrednike – raspisan je natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Novigrada, kojim je u zakup ponuđeno ukupno nešto više od 118 hektara zemljišta. 

Od toga je na području k. o. Donja Mirna u zakup na 25 godina ponuđeno ukupno 9,3 ha zemljišta, dok će na području k. o. Novigrad 83,7 ha ići u zakup na 25 godina, a 25 ha u zakup na pet godina, uz mogućnost produljenja na isti period. Ukupno je riječ o 73 tzv. proizvodno-tehnološke cjeline odnosno katastarske čestice. Natječaj je objavljen 5. lipnja, a otvoren je do 6. srpnja ove godine. Sva natječajna dokumentacija može se pronaći i na mrežnim stranicama Grada (www.novigrad.hr > OVDJE).

„Ovaj je natječaj dobra prilika novigradskim poljoprivrednicima da naprave iskorak u svojoj djelatnosti. Prilika je to za ‘stavljanje u višu brzinu’ onima koji se poljoprivredom već bave, ali i za pokretanje nekih novih poljoprivrednih aktivnosti“, istaknuo je ovom prigodom novigradski gradonačelnik Anteo Milos, dodajući: „Ovim natječajem moguće je dodijeliti gotovo 120 hektara visokokvalitetnog zemljišta koje će u skoroj budućnosti pridonijeti većoj poljoprivrednoj proizvodnji ali i ljepšem izgledu grada uređenjem danas zapuštenih površina. Drago nam je da i na ovaj način možemo pomoći našim poljoprivrednicima, kojima je zemljište svakako jedan od važnih resursa. Jačanje poljoprivrede na našem području, a pogotovo proizvodnja hrane, važan je doprinos u diversifikaciji našeg gospodarstva, pogotovo u vremenu stagnacije i recesije drugih gospodarskih djelatnosti.“

Podsjećamo kako je prema prethodnim natječajima na području Grada Novigrada do sada u zakup dano oko 600 hektara zemljišta u vlasništvu RH, pa će ovim novim natječajem preko 90 posto poljoprivrednog državnog zemljišta na području Novigrada biti u funkciji.

Sve novigradske poljoprivrednike zasigurno će obradovati i informacija kako Grad uskoro priprema i objavu javnog poziva za dodjelu bespovratnih poticaja iz Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2020. godinu. U ovogodišnjem gradskom proračunu za provedbu ovog Programa planiran je iznos od 150.000 kuna. Od tog iznosa za nabavku sadnica predviđeno je ukupno 50.000 kuna, za troškove osnovne infrastrukture u poljoprivredi 85.000, a za stručno osposobljavanje za sigurno rukovanje pesticidima i pravilnu primjenu pesticida 15.000 kuna, priopćeno je iz Grada Novigrada.

VRSAR: Općina raspisala natječaj za prodaju zemlje vrijedne gotovo 900 tisuća kuna

TAR – Poslušajte premijeru pjesme pjevačice MAREI “Hrani li te slatko”