in

NOVIGRAD: Potpisani ugovori o zakupu 67 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta

Foto Tanja Kocijančić

Danas je u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Anteo Milos potpisao 14 ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Novigrada koji se zaključeni po provedenom javnom natječaju. Ugovori su zaključeni nakon dobivene suglasnosti Ministarstva poljoprivrede RH i pozitivnog mišljenja na nacrte ugovora od strane nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Puli.

Poljoprivrednici iz Novigrada na potpisu ugovora o zakupu 19.08.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Na natječaju je ponuđeno 118 hektara, a najbolji ponuditelji na ovom natječaju dobit će naposljetku u zakup 67 hektara na rok od 5 do 25 godina. Radi se o zemljištima manje površine – čestice imaju od nekoliko hektara s višegodišnjim nasadima pa do onih malih za jednogodišnju proizvodnju, primjerice jagoda, od nekoliko tisuća četvornih metara.

Gradonačelnik je rekao da je procedura ovog natječaja trajala oko godinu dana.

-Na području Grada Novigrada ovo je drugi natječaj koji radimo. Prvi smo odradili 2008. godine i tada smo podijelili oko 500 hektara, odnosno većinu.

Poljoprivrednici iz Novigrada na potpisu ugovora o zakupu 19.08.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Na ovom drugom bilo je 118 hektara i ima još nešto zemljišta koje će ići na natječaj ove jeseni. Planira se na trećem natječaju ponuditi oko 30 hektara, istaknuo je Milos.

Naglasio je da je procedura dugotrajna.

-Gradsko vijeće je svoj dio posla odradilo u razumnom roku, ali zakonska procedura je duga. Nažalost, treba suglasnost resornog ministarstva najprije a zatim sve skupa ide na državno odvjetništvo. I svaki od tih tijela ima pravo promijeniti sve, što je neracionalno. Zato se i išlo u još jedne izmjene zakona – čak 20. po redu. Od početka se u tom postupku nije dalo povjerenje lokalnoj samoupravi, iako lokalna uprava i poljoprivrednici najbolje znaju kako se neko zemljište koristiti i koje su mu karakteristike. Zakon uvijek traži neku dodatnu provjeru, stalno nas netko mora ispravljati, pa su nas sada ispravili u Puli na državnom odvjetništvu, pojasnio je gradonačelnik.

Ugovori su zapeli na DORH-u.

-Zapelo je u Puli na državnom odvjetništvu za desetak ugovora. Neke stvari treba izmijeniti, promijeniti neke čestice. Problemi su tehničke prirode i u naravi već riješeni, a sve zbog neriješenih odnosa između Rh i crkve.

Velike čestice se u naravi koriste, crkva ih je dala u zakup Istravinu a sada to DORH osporava, jer smatra da su suvlasništvu, obrazložio je gradonačelnik Milos i istaknuo da će nakon ispravaka svi ugovori dobiti potrebne suglasnosti.

Tekst & Foto Tanja Kocijančić

Poljoprivrednici iz Novigrada na potpisu ugovora o zakupu 19.08.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Probušili gume na 21 vozilu – Policija poziva građane da se jave

NOVIGRAD: Otvara se nova jaslička skupina zbog velikog broja djece