in

NOVIGRAD: Sastanak istarskih s ugostiteljima iz Primorsko-goranske županije – Zajedničkim snagama do boljih poreznih, poslovnih i zakonskih prava

Snimila Tanja Kocijančić

Na inicijativu Oriete i Gordana Vrcelja iz novigradskog kafića Vitriol ove je srijede u Gradskoj vijećnici Novigrad organiziran sastanak s nezavisnom Udrugom ugostitelja Primorsko-goranske županije. Sastanku se odazvao tajnik Udruge, Tomislav Juretić, uz pet članova ugostitelja, s ciljem prezentacije svog dosadašnjeg rada, kao i njenog daljnjeg plana djelovanja.

Udruga je osnovana prije nešto više od šest mjeseci, tijekom kojih je skupila 120 članova koji zapošljavaju oko 2.000 radnika. Njezin je cilj izboriti se za bolja porezna, poslovna i zakonska prava ugostitelja kao poduzetnika, kroz udruživanje i zajedničko djelovanje.

„Predsjednika Udruge, Vedrana Jakominića, ujedno i jednog od glavnih pokretača, pratimo gotovo četiri godine, otkako smo prisustvovali prvome okupljanju ugostitelja u Rijeci 2016. godine gdje je prezentirao što će se dogoditi u narednih nekoliko godina ako nešto ne poduzmemo“, objašnjava Gordan Vrcelj, naglasivši kako u Istri Jakominićeva ideja do sada nije zaživjela.

Upravo je cilj ovog sastanka, naglašava Vrcelj, pokušati što više ugostitelja upoznati s radom Udruge i navesti ih da i sami postanu njezinim članovima, jer, navodi, samo s velikim brojem ljudi moguće je nešto napraviti.

U Gradskoj su se vijećnici tako okupili većinom pulski, pazinski, rovinjski, umaški i novigradski ugostitelji, a slušali su o trenutnoj problematici ugostiteljske djelatnosti, saznali su nešto više o samoj Udruzi, njenim realiziranim projektima i daljnjim aktivnostima i projektima.

Do sada koordinirano djelovanje Udruge dovelo je do spuštanja većeg dijela PDV-a na 13%, do osiguranja pravne i porezne zaštite, kreiranja baze znanja rada u sektoru ugostiteljstva, utjecaja na novi zakon o strancima i povećanje kvota i još mnogo drugih aktivnosti.

Kako bi se postigli kvalitetni rezultati, Udruga će nadalje raditi i na sukreiranju nove strategije turizma, uvođenju jedinstvenog nacionalnog sustava ocjenjivanja kvalitete ugostiteljske ponude, zatim je pred Udrugom rad na ukidanju poreza na potrošnju, regulaciji uvjeta zakupa prostora za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i mnoge druge borbe za bolje sutra ovog sektora.

Osim toga, u Čakovcu je ovog listopada održan prvi Nacionalni kongres ugostitelja na kojemu su jasno istaknuti problemi i stavovi djelatnika u ugostiteljstvu. Sljedeće će se godine, navodi Juretić, kongres održati u listopadu u Primorsko-goranskoj županiji. Lokacija bi tako omogućila sudjelovanje brojnih istarskih ugostitelja.

„Ideja je udružiti se s Udrugom i pokušati maknuti se s ‘mrtve točke’“, zaključuje Vrcelj.

robert momić foto tanja kocijančić

Sutra starta CROFISH – Robert Momić: “Sajam je prilika da ukažemo na sve potrebe i probleme hrvatskih ribara”

Slavimo porečkog zaštitnika SV. MAURA – čestitka gradonačelnika Lorisa Peršurića