in

Sutra starta CROFISH – Robert Momić: “Sajam je prilika da ukažemo na sve potrebe i probleme hrvatskih ribara”

Foto Tanja Kocijančić

Sutra, 22. studenog, u porečkoj dvorani Žatika otvara se Crofish, 13. po redu međunarodni sajam  ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi, koji će se odvijati do 24. studenog.  Na sajmu će sudjelovati gotovo stotinu izlagača, koji  skupa zastupaju više od 280 poznatih svjetskih brandova, a dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske. Sajam prati jako bogati popratni program događanja – od cooking showa, stručnih predavanja i sportskih događanja do prezentacija brodova MUP-a i Ministarstva obrane i ronjenja u bazenu u sklopu hrvatskog projekta „Pogled u plavo“.

Prvi put Crofish organizira Obrtnička komora Istarske županije, što je bio povod za razgovor s njenim predsjednikom, Porečanom Robertom Momićem, ujedno i čelnikom Ceha ribara na nacionalnoj razini pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Što biste izdvojili među temama ovogodišnjeg sajma?

-Istaknuo bih bogat program stručnih predavanja s brojnim temama, kao što su aktualno stanje i perspektive hrvatskog ribarstva što će prezentirati u petak pomoćnik ministrice poljoprivrede i ravnatelj Uprave ribarstva Ante Mišura, potom prezentacija o svakom segmentu ribolova plivaričarski, kočarski, ribolov malim alatima, scraping, privremena i trajna obustava i drugo, te Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014.-2020., s prijedlozima za novo programsko razdoblje o čemu će govoriti Irena Jahutka, načelnica sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu. Bit će riječi i o ribarskim lukama Vrsar i Santa Marina, Flagu, direktnim potporama za ribare, štetama od predatora i njihovim naknadama, modernim tehnologijama u kontroli ribarstva i drugo.

Foto Manuel Paljuh

Što se trenutno događa u ribarstvu i na što želite skrenuti pozornost?

-Ukazati na trenutnu situaciju kao i na primjere dobre prakse (Jabučna kotlina) koje treba nastaviti, ali isto tako ukazati na potrebe ribara – bilo to u primjeru ribolova, odnosno regulaciji po pojedinom sektoru kao i iskazati realne potrebe ribara a koje se upravo trebaju integrirati u novi operativni program (mogućnost obnove flote ili bar modernizacije, mogućnost trajno otvorenih natječaja i predfinanciranja, diversifikacija kao mogućnost dodatnog prihoda, ali istovremeno smanjenje ribolovnog napora i slično.

Koji su glavni gosti, govornici na sajmu i o čemu će se najviše pričati?

-Nezahvalno je bilo koga isticati, ali uz gore navedene svakako valja istaknuti i prekogranične projekte ARGOS-Adri.SmArtFish-PRIZE FISH u kojima su praktički uključene sve priobalne županije na Jadranskom moru s hrvatske i talijanske strane, a u kojima su uključene i znanstvene institucije koje su temelj ako govorimo o samodrživom ribarstvu u budućnosti. Flagovi su segment koji ima, a u budućnosti će imati još značajniju ulogu u valorizaciji ribarstva promociji ribe i ribljih proizvoda, kao i u povećanju potrošnje ribe, edukaciji i drugo.

Foto Manuel Paljuh

Kada je i zašto je Obrtnička komora preuzela organizaciju Crofischa? 

-Obrtnička komora od ovog je izdanja preuzela organizaciju Crofisha iz jednostavnih razloga što je u Udruženju obrtnika Poreč zaposlen samo jedan djelatnik, dok ih kod nas ima četvero, pa je lakše organizirati. Tu bih naglasio veliku potporu i Grada Poreča bez čije pomoći Crofish ne bi bio moguć. Važna nam je i važna potpora Istarske županije, te Ministarstva poljoprivrede, a sve uz pokroviteljstvo predsjednice Hrvatske, Ministarstva turizma i drugih.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim odzivom izlagača na sajmu i posjetitelja?

-Apsolutno da. Broj od 95 izlagača koji zastupaju 280 brendova je dobar pokazatelj koji opravdava i daje nadu u budućnost, a smjernice sajma odredit će potrebe sektora. Među ostalim, potrošnja ribe i ribljih poluproizvoda sa svim aspektima dio su toga kao direktna potpora ribaru i cjelokupnom ribarskom sektoru.

Pogled u plavo/Foto Manuel Paljuh

Što ovaj sajam znači za istarsko ribarstvo?

-Ni tu ne bi isticao istarsko ribarstvo, nego hrvatsko. Sigurno da svaka županija ima svoje specifičnosti, a ako govorimo o Istarskoj županiji, onda moramo spomenuti da je jedina na čijem se području dozvoljava izlov ramponom (oštrige, kapesante), zatim ima specifičnu obalu, malu dubinu, tu je i područje izlova lista, muzgavaca, bogato je lovno područje plave ribe, prvenstveno srdele. Imamo i izlov u Tarskoj vali, gradnju novih luka u Vrsaru i Santa Marini, u novom programskom razdoblju ide  Zonka u Puli i još mnogo toga.

I još nekoliko rečenica o čelniku Obrtničke komore…

Osim ovih funkcija, Robert Momić u Poreču vlasnik je obrta za ribarstvo, prijevoz putnika morem i trgovinu.

Obnašao je dužnost predsjednika Ceha ribara pri Obrtničkoj komori IŽ, prije toga bio je njegov član i prvom mandatu, a trenutno je čelnik tog seha na nacionalnoj razini, gdje je također prije toga bio član.

-Jedino što bih još istaknuo je manjak radne snage koji pogađa i naš sektor, ali to je danas boljka svih segmenata gospodarstva. Na tome radimo preko komore i u suradnji sa strukovnim školama, naglasio je Robert Momić.

POREČ: Klaudio Žigante primio Nagradu Sv. Mauro

NOVIGRAD: Sastanak istarskih s ugostiteljima iz Primorsko-goranske županije – Zajedničkim snagama do boljih poreznih, poslovnih i zakonskih prava