in

Obnova tarskog kaštela i preuređenje u muzej koštat će 35 milijuna kuna

Foto: Tanja Kocijančić

Obnova kaštela u centru Tara jedan je od strateških projekata Općine Tar-Vabriga, koji je pred dobivanjem građevne dozvole za rekonstrukciju i preuređenje. Investicija je to koja će stajati više od 35 milijuna kuna.

Prema općinskim planovima, u kaštelu će se jednog dana  smjestiti Eko-muzej maslinovog ulja, kušaonica i butik s uljima, vinima i drugim autohtonim proizvodima te ugostiteljska ponuda. K tome, ispred muzeja u planu je veliku površinu preurediti u trg, s parkiralištem i parkom. Sve će to, uz brojne druge projekte, poput nedavno dovršene Kuće tradicijske gastronomije, poslužiti za proširivanje i obogaćivanje turističke ponude Tara i Vabrige, te za otvaranje novih radnih mjesta. K tome, na taj će način vrijednu arhitektonsku baštinu sačuvati od propadanja i udahnuti joj novu, društvenu namjenu.

Načelnik Nivio Stojnić podsjeća da su u listopadu 2017. dobili bespovratnih 2,2 milijuna kuna iz EU fondova. Konkretno, sufinanciranje je odobreno iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a temeljem poziva pod nazivom “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”, objavljenog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, financiranog kroz Europski fond za regionalni razvoj. Novac im je stigao posredstvom Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Ta su sredstva uložena u izradu projektne dokumentacije, ukupno vrijedne 2,9 milijuna kuna.

-Budući da je kaštel star, u obnovu krova uložili smo dosad 1,1 milijun kuna, kako bismo zgradu zaštitili od propadanja. Projekt obnove i preuređenja kaštela u turističko-ugostiteljske sadržaje stajat će više od 35 milijuna kuna. Općina sama to ne može financirati, pa čekamo da se otvori odgovarajući natječaj za dobivanje sredstava iz EU fondova, veli Stojnić.

Zbog radova privremena regulacija prometa u dijelu Ulice Špadići

Poreč: Uređenje rive od carinskog gata do kavane kreće na jesen