in

Obrtnička komora potpisala sporazum o suradnji s IKB-om – Za povoljnije uvjete kreditiranja istarskih obrtnika

Dodić i Momić - Foto Obrtnička komora Istarske županije

Predstavnici Istarske kreditne banke Umag d.d. i Obrtničke komore Istarske županije potpisali su danas u Udruženju obrtnika Poreč sporazum o poslovnoj suradnji za 2022. godinu, što je nastavak uspješne suradnje iz prethodnih godina. U ime IKB-a sporazum je potpisao predsjednik Uprave Miro Dodić, a u ime Obrtničke komore Istarske županije, njezin predsjednik Robert Momić. Potpisivanjem ovog sporazuma obrtnicima, članovima Obrtničke komore Istarske županije, osigurani su povoljniji uvjeti kreditiranja.

Zajedničkom suradnjom IKB Umag i Obrtničke komore obrtnicima članovima Komore na raspolaganju su sljedeće kreditne linije: kratkoročni krediti za obrtna sredstva i revolving krediti s rokom otplate do 12 mjeseci, krediti za pripremu turističke sezone, te dugoročni krediti za financiranje trajnih obrtnih sredstava s rokom otplate do 5 godina, dugoročni krediti za nabavu opreme s rokom otplate do 7 godina, te dugoročni krediti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i/ili poslovnih objekata s rokom otplate do 12 godina.

Dugoročni krediti odobravat će se s valutnom klauzulom u EUR uz kamatnu stopu već od 1,93% i bez valutne klauzule uz kamatnu stopu već od 3,00%. Uz valutnu klauzulu u EUR odobravat će se krediti za trajna obrtna sredstva s rokom otplate do 5 godina, za nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme na rok otplate do 7 godina te krediti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i/ili poslovnih objekata na rok otplate do 12 godina. Bez valutne klauzule na raspolaganju su krediti za trajna obrtna sredstva i krediti za nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme na rok otplate do 5 godina.

Što se tiče kratkoročnog financiranja, a s obzirom na značaj problematike naplate potraživanja, odnosno likvidnosti, na raspolaganju su krediti za obrtna sredstva i revolving krediti bez valutne klauzule. Najniža kamatna stopa po kratkoročnim kreditima odnosi se na kredite za pripremu turističke sezone i iznosi 3,25%.

Naknada za obradu kreditnih zahtjeva također je znatno niža od redovne te iznosi 0,40% od iznosa kredita za kratkoročno financiranje odnosno 0,80% od iznosa kredita za dugoročno financiranje.

Banka će obrtnicima odobravati MasterCard Business kreditnu karticu bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja.

Također, Banka će obrtnicima koji ugovore korištenje usluge mobilnog bankarstva – mIKB Business, omogućiti do 31. prosinca 2022. godine korištenje te usluge bez obračuna i plaćanja mjesečne naknade.

IKB male i srednje poduzetnike i obrtnike smatra vrlo važnim poslovnim subjektima na području Istarske županije. Na ovaj se način želi omogućiti održavanje likvidnosti, očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj obrtništva i poduzetništva na našem području kao temeljnom faktoru budućeg razvoja Istre i šire regije, a time i boljeg standarda svih građana ovog područja na kojem djeluje Obrtnička komora Istarske županije. 

Izvor Obrtnička komora Istarske županije

Foto Teatar Naranča

Teatar Naranča predstavlja novu predstavu “Zlatokosa”

Foto Srednja škola Mate Balote Poreč

POREČ: “Balotine” učenice izvrsne na natjecanju iz njemačkog jezika