in

Od siječnja Autocesta Rijeka – Zagreb i HAC postaju jedna tvrtka

ARZ Čavle Kikovica

Hrvatska vlada dala je suglasnost na konačni prijedlog Ugovora o pripajanju društva Autocesta Rijeka – Zagreb društvu Hrvatske autoceste. Inače, spajanje autocesta nastavak je reforme cestovnog sektora i restrukturiranja cestarskih društava kojim se želi postići dodatna optimizacija troškova.

Odluka o pokretanju spajanja donesena je 21. svibnja ove godine, a do sada su provedene sve aktivnosti te su se time stvorili uvjeti da se pripajanje provede s 31. prosinca 2020. godine. 

“U pripremnim aktivnostima najkompleksniji dio procesa bilo je ishođenje suglasnosti svih banaka za prijenos kreditnih obveza s ARZ-a na HAC, što je uspješno provedeno”, istaknuli su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Također, daljnja optimizacija poslovanja realizirat će se smanjenjem režijskih troškova s obzirom na to da Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb imaju brojne režijske stavke koje se značajno preklapaju.

Za korisnike se ništa ne mijenja

Pozitivni učinci pripajanja u vezi su i s operativnim troškovima poslovanja u dijelu zajedničkih administrativnih funkcija koje bi se u idućem razdoblju trebale znatno smanjiti, i to do 15 milijuna kuna godišnje.

“Pripajanjem se stvaraju i pretpostavke za racionalnije financijsko upravljanje te veći potencijal za ulaganje u investicijsko održavanje i građenje. Naposljetku, objedinjavanje upravljanja autocestama u državnom vlasništvu olakšat će uvođenje novog sustava naplate cestarine te dodatne uštede u postupcima javne nabave”, kažu u Ministarstvu te ističu kako se za korisnike usluge ARZ ENC ništa ne mijenja jer od 1. siječnja 2021. godine automatizmom prelaze u sustav HAC ENC i time postaju njegovi korisnici, piše Privredni.hr.

Friuli-Venezia Giulia vraća se u “žutu zonu”, nove mjere na snazi od nedjelje

Istarski stožer – U nedjelju 85 novozaraženih i velik broj izliječenih